Vissza a nyitóoldalra

Balla József építész

Építészként évtizedeken keresztül dolgozott a városban, a városért. Diplomáját 1957-ben szerezte a Műegyetemen. Pályakezdőként a VÁTI-ban (Városépítési Tudományos és Tervező Intézet) helyezkedett el, első munkája pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyéhez köthető, ahol a bányászlakások tervezésében vett részt.

1958 januárjában alakult meg a helyi tervezőiroda városunkban, mint a Győri Tervező Vállalat Sztálinvárosi Irodája, ahová Weiner Tiborral, Baranyai Ferenccel együtt kezdtek dolgozni. A Sztálinvárosi (későbbi Dunaújvárosi) Tervező Iroda 1960-tól lett önálló szervezet és 1993 márciusáig működött is. Balla József végig az iroda munkatársa, 1992-től igazgatója volt. Nyugdíjba menetele után sem szakadt el szakmájától, hiszen a Tervtanács aktív tagjaként ma is dolgozik.

Balla József Weiner Tiborral közösen tervezte a Széchenyi ligetben lévő panelházakat, de az ő nevéhez köthető a Korányi utcai panelház is. Tervezője volt a Dózsa I. és a Technikum városrész paneles épületeinek, a kenyérgyári irodaháznak is. Aktív szerepet vállalt a dunaújvárosi típusú panelépületek más városokban való adaptálásában (Siófok, Budaörs). A Szalki-szigeti dunai strand és nemzetközi kemping terveit Baranyai Ferenccel közösen, míg a kisapostagi repülőtér ún. bázisépületét Bánhelyi Károllyal közösen tervezték.

Forrás: Dunaújváros Megyei Jogú Város Honlapja >>

Díjak, kitüntetések:

1971 - Építőipar Kiváló Dolgozója

2006 - Dunaújváros Díszpolgára

Kapcsolódó linkek: