Vissza a nyitóoldalra

Katona Zsuzsanna könyvtáros, intézményvezető

Kunhegyesen született 1953. szeptember 22-én. Gyermekkora óta Dunaújvárosban él. Katona Zsuzsanna több mint négy évtizede - édesanyja példáját követve - választotta hivatásának a könyvtárosi pályát. Érettségi után, 1972 augusztusában a József Attila Könyvtárban, majd novembertől a Dunai Vasmű Szakszervezeti Bizottság Vörösmarty Könyvtárában helyezkedett el. 1974. november 4-én került átadásra Dunaújvárosban a Munkásművelődési Központ és Könyvtár. A város új, korszerű könyvtárát a Dunai Vasmű Szakszervezeti Bizottság Vörösmarty Könyvtárának és a József Attila városi könyvtárnak az összevonásával hozták létre. Zsuzsa -  a felnőtt olvasószolgálat tájékoztató könyvtárosaként - már a kezdetektől fogva részt vett az új intézmény kialakításában.

Munkája mellett továbbtanult: 1976-ben az egri Ho Si Minh Minh Tanárképző főiskola SZOT Központi Iskolája könyvtár-népművelés szakán végzett, vörös diplomával. 1978-ban sikeres komplex főiskolai államvizsgát tett könyvtár szakon. Tagja, majd alapszervezeti titkára a Kulturális Intézmények KISZ alapszervezetének. Tagja volt az 1977-ben megrendezett országos Ady-vetélkedő győztes csapatának. Fiatal, agilis könyvtárosként tevékeny résztvevője a város mozgalmi és kulturális életének. Kulturális vetélkedők szervezésében, rejtvények készítésében, ünnepi műsorok összeállításában vesz részt. Könyvtári témájú előadásokat tart, az Olvasó Ifjúságért mozgalom keretében könyvklubot vezet.

1982 decemberében kinevezték a felnőtt olvasószolgálat vezetőjévé, elismerve kiváló szervezőkészségét, átlagon felüli munkabírását, a könyvtári munka minden területére kiterjedő ismereteit, tapasztalatait. 1986-ban egyetemi fokozatot szerzett az ELTE Bölcsészettudományi Karán. Még ebben az évben megkapta a művelődési miniszter Szocialista Kultúráért kitüntetést.

1989-ben, a számítógépek könyvtári megjelenésekor rögtön felismerte a számítástechnikában rejlő lehetőséget. A központi könyvtár teljes állományának felvitele és a számítógépes olvasói adatbázis létrehozása után, kis helyi hálózat kialakításával 1994 novemberében megindult a dunaújvárosi könyvtárban a számítógépes kölcsönzés. A kezdetektől ő irányította a számítástechnikai fejlesztéseket: Hálózatbővítés, internetkapcsolat, integrált könyvtári rendszer kiépítése, világhálón való könyvtári megjelenés.

Napi munkája mellett folyamatosan foglalkozott főiskolai hallgatók, kezdő könyvtárosok gyakorlati képzésével. 2008-ban gyakornoki programot dolgoz ki, azóta is tevőlegesen részt vesz fiatal, pályakezdő könyvtárosok betanításában.

Katona Zsuzsannát 2010-ben Dunaújváros önkormányzata a József Attila Könyvtár intézményvezetőjévé nevezte ki. Nehéz helyzetben kerül a könyvtár élére, de a folyamatos jogszabályi-gazdálkodási változások, pénzügyi nehézségek ellenére, a rá jellemző alapossággal, mindenre kiterjedő figyelemmel, jó gazdaként irányította a rá bízott intézményt. 2014 novemberében több mint negyven éves kiemelkedő szakmai munkáját a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár által alapított Tóth György Emlékéremmel díjazták.

 

Díjak, kitüntetések:

1986 - Szocialista Kultúráért kitüntetés

2014 - Tóth György Emlékérem

 

Kapcsolódó linkek: