Vissza a nyitóoldalra

Gáspár Aladár képzőművész, festőművész

"Gáspár Aladár 1968-ban az Egri Tanárképző Főiskolán, majd 1979-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskolán művésztanárként diplomázott. Tanári pályafutásának legnagyobb részét Dunaújvárosban töltötte, 14 éven át volt Fejér megye rajz szakfelügyelője. Ő indította el 35 évvel ezelőtt az Arany János Általános Iskolában az azóta is sikeresen működő rajz tagozatos képzést.
1969-től volt kiállító művész mind itthon, mind külföldön. 1970-től rendszeresen szerepelt dunaújvárosi, Fejér megyei és országos tárlatokon. Tagja volt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. Alapító tagja volt az ÚjpArt Dunaújvárosi Képző- és Iparművészek Egyesületének. Kulturális tevékenységéért megkapta a Pro Cultura Intercisae-díjat. 1970 óta írt verseket, novellákat, amelyek különböző folyóiratokban jelentek meg. 2016-ban adták ki az Úton című verses- képeskönyvét.
Aladár így mesélt magáról egy 2020-as interjúban: "Ságújfalusi mezítlábas, klottgatyás gyerekként elindultam egyszer a nagyvilágba, évek hosszú során át vándoroltam, és Isten segítségével eljutottam az öregkoromig. (...) az idő nagy Úr. Ma már ennek az elmúlása az egyik legnagyobb ellenfelem. (...) Ha arra a több ezer tanítványomra gondolok, akiknek valamelyest gyarapítottam a vizuális-esztétikai kultúráját, máris jónak tarthatom a teljesítményemet. (...) Egyéni karakterű műveimmel egészen biztosan valamelyest hozzájárultam önmagam és korosztályom emberi lényegének megismeréséhez, ami művészi életutam sikere szempontjából mégis csak a legfontosabb."

forrás: Dunaújváros Online

2021. április 2-án hunyt el.

Díjak, kitüntetések: 

2009 - Pro Cultura Intercisae