Vissza a nyitóoldalra

Miskolczi Miklós újságíró, író

Miskolczi Miklós fiatalon, tizenhat évesen került Dunaújvárosba. Újságíróként 1961-ben kezdett dolgozni a Dunaújvárosi Hírlapnál.
    Munkásságának ez az első szakasza tizennégy évig tartott, majd székesfehérvári és budapesti kitérő után 1981-ben főszerkesztőként tért vissza, s négy évig volt felelős vezetője az akkor még hetente kétszer megjelenő lapnak. Több pályatársa szerint ez volt az egyik legsikeresebb korszaka városunk írott sajtójának.
    Már munkássága első éveiben is mélyebb, tudományos szintű érdeklődés munkált benne az itt élő emberek gondjai iránt. Minden bizonnyal ennek köszönhető, hogy valójában újságíróból szociográfussá érett, hogy ne csak egy-egy pillanat megragadására legyen képes, hanem a dunaújvárosi emberek életének bemutatására a „bölcsőtől a koporsóig”.
    A hatvanas évek végétől írásai már önálló kötetekbe foglalva jelentek meg. Ezek közül az első A húszéves Dunai Vasmű címmel 1969-ben látott napvilágot. Az első legátfogóbb munkája a város születését mutatja be Az első évtized címmel. A Velem üzentek című kötetben Dunaújváros negyedszázados múltjáról írt, annak az embernek a szenvedélyességével, aki személyes sorsával is kapcsolódott a város születéséhez.
    Kezdeményezésére és hathatós közreműködésével valósult meg lakóhelyünk eddigi legteljesebb művelődés-szociológiai tudományos szintű vizsgálata, melynek eredményeit és megállapításait Szirmai Viktória és Zelenay Anna foglalta írásba Művelődés Dunaújvárosban címmel. Ez a munka már közvetlen előhangja volt a 80-as évek elején fellángoló országos vitának, amely az ún. „csinált városok”-ról szólt, és sokat segített a negatív megítélés enyhítésében. Ugyanakkor megelőlegezte Miskolczi Miklós legátfogóbb szociográfiai kötetét, amely a Város lesz, csakazértis címmel jelent meg.
    A közelmúltban ismét városunk múltjának kutatása foglalta le. A napokban fejezte be azt a drámát, amely az 1956-os forradalom dunaújvárosi eseményen keresztül mutatja be egy ember küzdelmét a történelemmel és önmagával.
    Miskolczi Miklós nevéhez fűződik a Bringatúra megszervezése 1983-ban. A város lakosságát megmozgató rendezvény azóta is töretlen népszerűségnek örvend.
    Miskolczi Miklós a város történetének, fejlődésének, életének krónikását újságírói, szociográfusi és szépírói munkássága elismeréseként 2006-ban „Dunaújváros Díszpolgára” elismerésben részesült.

Forrás: Dunaújváros Online >>

Díjak, kitüntetések:

2006 - Dunaújváros díszpolgára

Kapcsolódó linkek: