Vissza a nyitóoldalra

Lencsés József a Városháza ifjúsági és sportosztályának vezetője

"Lencsés József 1970-ben kötelezte el magát a magyar sportmozgalommal.

Több, mint 30 éven át dolgozott Dunaújváros sportmozgalmáért, ő volt a Városháza ifjúsági és sportosztályának vezetője. Tevékenységével, lelkesedésével, tenni akarásával meghatározó alakja volt városunk sportéletének, a minőségi és a tömegsport javulásának.

Munkája eredménye érezhető volt a város lakóinak sporthoz való viszonyában: rengeteg fiatalt és időst segített az egészséges életmód megismerésében.

Úttörő szerepet vállalt több, addig nem alkalmazott mozgásforma városi szintű bevezetésében. Az elsők között támogatta például az Aerobic városi elterjedését. Nevéhez fűződik a mozgássérültek tornájának megszervezése, szakmai felügyelete; a nyári napközis táborok, a gyerekek által igen kedvelt sportprogramja, az úszásoktatás bevezetése: az óvodások, iskolások törekvéseinek köszönhetően órarendszerűen jártak uszodába.

Kezdeményezte a kerékpáros és természetjáró túrák elterjesztését. A máig népszerű Bringatúra egyik megálmodója volt. Városi sportvetélkedőket szervezett hatalmas sikerrel. Az Ő nevéhez fűződik az erdei tornapálya kialakítása, építése is. 

Közvetlen kollégája, Nyúl Gyula majd’ két évtizeden át dolgozott Lencsés Józseffel, így emlékezett rá: „Mindenhová együtt mentünk. Úgy emlegettek minket, hogy ’az ikrek’. Rendkívül elkötelezett volt a sport iránt. Ő maga soha sem sportolt, de imádta. Az volt a munkája, ami a hobbija. Nem is tudta elképzelni, hogy más munkakörben dolgozzon. Szenvedélyesen tudott harcolni az igazáért. Mindenben lehetett rá számítani. Egy végtelen jószívű ember volt: bárki bármivel fordult hozzá, segített.”

Lencsés József 2007. márciusában 77 éves korában hunyt el.

Lencsés Józsefet több évtizedes szervezői, kimagasló szakmai sporttevékenységének elismeréseként Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért Díjat 2020-ban Lencsés József részére posztumusz adományozza."

forrás: Dunaújváros Megyei Jogú Város honlapja

Díjak, kitüntetések:

2020 - Dunaújváros Sportjáért díj