Vissza a nyitóoldalra

Bali Attila jégkorongozó, a Tourinform Iroda főmunkatársa

Bali Attila tősgyökeres dunaújvárosi: itt született, itt nőtt fel és tanulmányait is itt végezte. A sport kiemelt szerepet játszott az életében, hiszen több éves jégkorongos múltra tekint vissza. Kercsó Árpád tanítványa volt. Edzője úgy fogalmazott: „akkoriban Attila volt a dunaújvárosi hoki mozgatórugója. 18 éves koráig volt ifi válogatott. A sporthoz is alázattal állt, amelynek szeretete a mai napig megmaradt benne. Lenyűgöző lexikális hoki tudása van.”

Tanulmányai is a sport irányba mozdultak: 2019 márciusáig a Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola testnevelő tanára, azóta pedig a Tourinform Iroda főmunkatársa. Egyfajta missziójának tekinti, hogy a város múltját és jelenét megelevenítse: szabadidejében rengeteget tett és tesz is ezért. Városunk életével kapcsolatos archív fotók felkutatásával és közzé tételével mozgalmat hozott létre a Facebook-on.
Gadanecz Júlia, a József Attila Könyvtár  helyismereti gyűjteményével, adatbázisával foglalkozó kollégája így írt Attiláról, és önkéntes, a város múltjának fennmaradásáért folytatott missziójáról:

„Bali Attila az, akinek a város lakói, volt lakói szívesen küldik el családi képeiket, megbízva benne, hogy jól használja fel azokat. Attila és a „Mi, retro kedvelő Dunaújvárosiak”nevű Facebook csoport oldalán reagál a lakosság a képekre, emlékeket osztanak meg, nosztalgiáznak, segítenek a képek beazonosításában. Látva ezeket ilyenkor érezhető, hogy Dunaújváros együtt van!”

Bali Attila archív fotó gyűjteménye több kiállítás anyagául is szolgált már: 2014. április 11-én például kiállítás nyílt az Intercisa Múzeumban Fejezetek Dunaújváros sportéletéből címmel. Ennek szerkesztésében, anyaggyűjésében sokat segített Farkas Lajosnak, a múzeum igazgatójának, aki kiemelte: „Attila egy segítőkész, kiváló közösségi ember.”

Gadanecz Júlia úgy fogalmazott: „Attilát bármikor fel lehet hívni ha városi ügyről van szó, segít vagy próbál olyan embert keresni aki segíteni tud. Ha várossal kapcsolatos esemény pl. könyvbemutató, előadás van, ő rendszerint ott van.
Ápolja a kapcsolatot a dunaújvárosi, illetve Dunaújvárosból elszármazott sportolókkal, rendezvények szervezésében vesz részt pl: gálameccs Dunaújvárosban. „20 éve, 1996 március 5.-én nyerte meg a Dunaferr SE (Dunaújvárosi Kohász SE) fennállása első csapatbajnoki címét, ami egyben Dunaújváros első csapatsportágban szerzett aranya is volt. Telt ház előtt a Budapest Sportcsarnokban a Ferencvárosi TC elől hódították el a bajnoki címet Kercsó Árpád tanítványai, akik aztán meghatározó játékosai lettek a magyar jégkorongsportnak. Ennek tiszteletére gálamérkőzésre is sor került Dunaújvárosban, ahol ismét összemérte erejét a két gárda.”

Nyári Magdolna a már említett retro csoport tagjaként elmondta: Attilát gyermekkora óta ismeri, figyelemmel kísérte életét. Amit gyűjtőszenvedélyével tett és tesz is a városért és a lakóiért, az nagyszerű dolog, mert így a fiatalabb nemzedék sok dolgot megtudhat a város múltjáról, az idősebb nemzedék pedig jó szívvel emlékezhet vissza fiatalabb éveire.

Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése több évtizedes lelkiismeretes és példaértékű tevékenységének elismeréseként a „Dunaújvárosért Díjat” Bali Attila részére adományozza.

forrás: Dunaújváros Megyei Jogú Város honlapja

Díjak, kitüntetések:

2020 - Dunaújvárosért Díj

Kapcsolódó linkek: