Vissza a nyitóoldalra

Rajnai István pedagógus, tanár

"Rajnai István 1976-ban kezdte pályafutását nevelőtanárként Budapesten, az Aszódi Gimnázium Kollégiumában, majd számos intézményben tevékenykedett különböző szerepkörökben, hiszen dolgozott nevelési tanácsadóként, a főiskolán óraadóként és rendszergazdaként a mai nevén Dunaújvárosi SZC Rudas Közgazdasági Technikum és Kollégiumban, emellett rend­szeresen látott el munkaközösség-vezetői és érettségi elnöki feladatokat, majd mindezt megkoronázva intézményvezetőként, 45 év szolgálat után vonult vissza a közoktatásból 2020-ban.

Egész pályafutása során törekedett az állandó fejlődésre, először mestertanári titulust szerzett, majd tanfelügyeleti szakértő lett.

Az oktatás mellett elsősorban informatika - és műszaki tanárként a nevéhez köthető több intézmény számítógépes, televíziós és rádióhálózatainak kialakítása, a korszerű oktatás segítését mindig fontos feladatának tartotta.

Emberközpontú személyisége miatt tanulóival közvetlen kapcsolatot alakított ki, bizalommal fordulhattak hozzá problémáikkal. Rendszeresen tagja volt az iskolai rendezvények szereplő­gárdájának, s diákjainak egyetlen előadását, fellépését sem hagyta ki, bármilyen programról volt szó.

Munkájára a precizitás és kezdeményezőkészség volt jellemző. Pályája utolsó éveit arra for­dította, hogy élhető, biztonságos környezetet teremtsen tanulói és kollégái számára. Kialakí­totta a „második esély iskoláját", amely arra hivatott, hogy inkluzív oktatást nyújtson mindazoknak, akiknek valamilyen segítségre van szükségük, és igénylik a személyiség­központú oktatást. Mindig azon tevékenykedett, hogyan tudná fejleszteni fizikailag és szellemiségében is a vezetése alatt álló intézményt."

forrás: Dunaújváros Megyei Jogú Város honlapja

Díjak, kitüntetések:

2021 - Pedagógus Életpályáért Emlékérem

Kapcsolódó linkek: