Vissza a nyitóoldalra

Kecskés Borbála, dr. orvos, infektológus főorvos

Dr. Kecskés Borbála a Leningrádi Orvostudományi Egyetem Higiénikus Orvostudományi Karán 1980-ban szerezte orvosdoktori diplomáját. Tudományos kandidátusi címét fertőző betegségek témakörben 1988-ban védte meg. 1991-ben fertőző betegségek, 1996-ban belgyógyászat, 2003-ban pedig pszichoterápia szakterületen szerzett szakorvosi képesítést. 1988. október 1-től dolgozik a Szent Pantaleon Kórház Infektológiai Osztályán, ahol 1999-ben főorvosi kinevezést kapott. 2010. június 1-je óta osztályvezető főorvosként irányítja az osztályt.

Dr. Kecskés Borbála széles körű, magas színvonalú betegellátást valósít meg. A vezetése alatt álló osztály megyei szintű feladatok végzésére is kijelölt ellátóhely, amely sokrétű tevékenység elvégzését kívánja meg az ott dolgozóktól. Az osztályon folytatott kiemelkedő szakmai munka során szoros, jó kapcsolatot ápol a társszakmákkal, a háziorvosokkal.

„18 éve vagyunk munkatársak, első perctől egy családias hangulatú osztályra érkeztem, ami nagyrészt neki is volt köszönhető.

18 év alatt egy igen empatikus kollégát ismertem meg személyében, aki a betegeket szem előtt tartva ember maradt a szakmában most a kifejezetten nehéz időkben is. Minden nehézség ellenére hivatását nem hagyva helytáll a mai napig.

Ez a világ járvány megmutatta az élet igazi értékét. Mi, egészségügyben dolgozók igyekszünk összetartani, összefogni, egyek lenni ebben a nehéz időkben, ez a díj az összetartozásunkat is jelképezi” – fogalmazott dr. Kővágó Levente osztályvezető helyettes főorvos.

Dr. Kecskés Borbála a betegellátás minőségének javítását szem előtt tartva az osztályon dolgozók folyamatos képzéséhez, a rezidensek szakvizsgára való felkészítéséhez, az orvosok második szakvizsgájának megszerzéséhez támogató, ösztönző légkört biztosít.

Wittman Attiláné osztályvezető főnővér 32 éve dolgozik az osztályvezető főorvosnővel. Ahogyan ő fogalmazott: mind az orvosok mind a szakdolgozók munkahelyi, vagy magán jellegű problémákkal bármikor bizalommal fordulhatunk hozzá, mert mindig segít, tanácsot ad a megfelelő megoldás megtalálásában. Osztályvezetőként kiáll az érdekeinkért, mindent megtesz az osztály harmonikus működéséért. „Igazi vezető és védelmező egy személyben.”

A betegekhez rendkívüli empátiával, megnyugtató bánásmóddal közelít, a hozzátartozók is korrekt, segítőkész felvilágosítást kapnak, és hasonló magatartást vár el munkatársaitól is.

Dr. Kecskés Borbála 1994 óta a kórházhigiénés vezetői feladatokat is ellátja osztályvezetői munkája mellett. Az infekciókontroll, vagyis a különféle fertőzések felügyelete terén is lelkiismeretes, kiemelkedő munkát végez. Hozzáértése, munkája és a betegellátás iránti elhivatottsága a koronavírus járvány kialakulása óta is folyamatosan megnyilvánul. Fáradságot nem kímélve vett részt nap mint nap, munkaidőn túl is a betegek elkülönítésének megszervezésében, gyógykezelésében.

Az I.sz. Rendelőintézet épületében dolgozó orvosok és asszisztenseik úgy fogalmaztak: Dr. Kecskés Borbála fő elve: "A problémát meg kell oldani!"

„Főorvosnő egész szakmai pályafutása során kórházunkban, a Fertőző osztályon dolgozik, és gyógyítja, kezeli a város és környéke betegeit. Ami azonban igazán érdemessé teszi a díjra, az a 2020-as Covid 19 járványügyi veszélyhelyzet során, és azt követően is kiemelkedő a munkája. A Covid gyanús és Covidos betegek kórházi ellátása, a kórházon belüli betegutak kijelölése, a többi kórházi osztály a Coviddal-kapcsolatos problémáinak megválaszolása rengeteg plusz feladatot rótt és ró rá, amelyeket ugyanazzal a szakmaisággal és nagy lélekkel old meg, ahogy eddig is mindent.”

Az alapellátás részéről, a lakosság köréből érkező megkereséseknek is eleget téve szakmai tanácsaival segítette a járvány nagyobb mértékű kialakulása elleni védekezést.

Az osztályvezető főorvosnő a tudományos élet aktív résztvevője, kongresszusokon előadásokkal szerepel, megyei szintű és helyi szakmai bizottságok tagja. Munkája elismeréseként 2005-ben Szent Pantaleon Emlékérem kitüntetésben részesült.

A több mint 30 éve a Szent Pantaleon Kórházban dolgozó főorvos asszony lelkiismeretesen végzett szakmai tevékenységének, a város lakosságának színvonalasabb ellátásért tett intézkedéseiért, a koronavírus járvány kezdetétől tanúsított helytállása elismeréseként Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése a Dunaújváros Egészségügyéért díjat 2020-ban, Dr. Kecskés Borbála részére adományozta.

forrás: Dunaújváros Megyi Jogú Város honlapja
a kép forrása: Dunaújvárosi Hírlap Online

Díjak, kitüntetések:

2005 - Szent Pantaleon Emlékérem

2020 - Dunaújváros Egészségügyéért Díj

utolsó frissítés: 2021.11.23.

Kapcsolódó linkek: