Katalógus

Belépés a katalógusba

A katalógus építése folyamatos, mindig az aktuális állapotot mutatja. 2000 óta építjük a jelenlegi formában az elektronikus katalógust, a dokumentumok egy részének leírása még csak a szerző, a cím és a kiadási év adatokat tartalmazza. Kiegészítésük, tárgyszavakkal való ellátásuk még nem fejeződött be, erre a keresésnél figyelni kell!
A katalógus a József Attila Könyvtár (Felnőttkönyvtár, Gyermekkönyvtár és a Béke fiókkönyvtár, raktárak) teljes állományáról és minden dokumentumtípusáról (könyv, térkép, folyóirat, DVD, hangoskönyv stb.) ad tájékoztatást.

Az online katalógus használatáról

 • A dokumentumok cím, szerző, tárgyszó alapján kereshetőek. A három közül elég csak egy keresési feltételt megadni. Több adat esetében (pl.: szerző és tárgyszó) a megadott szempontok között "ÉS" kapcsolat áll fenn, azaz csak azoknak a dokumentumoknak az adatai jelennek meg, amelyek együtt felelnek meg a keresési feltételnek.
 • Kiadási év, lelőhely és dokumentum típus szerinti szűkítésnél meg kell adni legalább a szerző nevét, vagy címadatot vagy tárgyszót is!
 • A rendszer nem tesz különbséget a kis és nagybetűk között, az ékezetek használata sem kötelező. (a=á, e=é, o=ó, de: ö,ő és ü,ű betűk nem helyettesíthetők o,u betűkkel!)
 • A kötőjeles tárgyszavakat mindig idézőjelek közé kell tenni (pl.: "Nobel-díj")!
 • Fontos! Ha a találati lista több mint 500 dokumentumból áll, akkor is maximum 500 mű adatai jelennek meg! Ekkor a keresési szempontok pontosításával, összekapcsolásával kell szűkíteni a keresést.
 • A keresett adatok alapján lista készül a megtalált dokumentumokról a legfontosabb adatokkal: cím, szerző, kiadási év. A listáról kiválasztott mű címe előtti ikonra  kattintva új ablakban jelenik meg az adott dokumentum teljes leírása. A teljes leírás tartalmazza a mű egyéb adatait is (kiadó, sorozat, tárgyszó, stb.) és megmutatja a dokumentum lelőhelyét, példányszámát. A Felnőttkönyvtár és a Gyermekkönyvtár dokumentumainak esetében jelzi a kiválasztott mű pontos állapotát: hány példány van kikölcsönözve? csak helyben használható-e a mű? hány előjegyzés van a műre? stb.
 • Ha egy mű minden példánya ki van kölcsönözve, akkor megjelenik az előjegyzés felirat, amelyre kattintva, a megjelenő ablak adatait kitöltve, bárhonnan elő tudja jegyezni a keresett művet.
 • A beiratkozott és az olvasói felület eléréséhez regisztrációt kérő olvasók számára lehetőség van a dokumentumok interneten keresztül történő előjegyzésére is. Tanács! Egy műnek több kiadása is lehet, érdemes megnézni előjegyzés előtt, hogy valóban ki van-e kölcsönözve a mű minden kiadása!

Szerző és cím szerinti keresés

 • A keresési feltételek megadásakor elegendő a szó- vagy szerzői név kezdetének használata.
 • A találati listában megjelenik minden olyan dokumentum, ahol címként, alcímként, sorozati címként, illetve szerzőként, társszerzőként vagy szerkesztőként szerepel a megadott keresési szempont. Megjelenhet olyan címadat is, amely végén "in:" jelzés található, ez azt jelenti, hogy a mű egy másik műnek (pl.: gyűjteményes kötet) része. A dokumentumok leírása ilyenkor mutatóként szolgál, ahol az alcímben megtalálható a művet tartalmazó dokumentum címe és szerzője.
 • Tanács! A címsorba nem kell beírni a teljes címet, elég csak a cím elejét, vagy egy-két szót a címből.

Tárgyszó szerinti keresés

 • Csak a könyvtár által használt tárgyszavak alapján lehet keresni, ám ez nem jelent különösebb nehézséget, mert igyekeztünk a legáltalánosabban és a leggyakrabban használt kifejezéseket felvenni a tárgyszólistára. Segítséget nyújt a betűrendes index is, amelyben megtalálható az összes felhasznált szó és kifejezés.
 • A tárgyszavak összekapcsolhatók a "+" és a "-" jel segítségével (szóköz nélkül!). A "+" ÉS kapcsolatot jelent, azaz csak azok a dokumentumok felelnek meg a keresés feltételének, amelyek mindegyik megadott tárgyszóhoz kapcsolódnak (pl.: Görögország+történelem = csak azok a dokumentumok jelennek meg, amelyek Görögország történelméhez kötődnek). A "-" kizárást jelöl, az elsőként megadott tárgyszóhoz kapcsolódó domkumentumok köréből kizárja a második tárgyszóhoz kapcsolódó, a "-" jel utáni tárgyszóhoz köthető dokumentumokat. (pl.: Görögország-szépirodalom = minden Görögországgal kapcsolatos mű, kivéve a szépirodalmi alkotásokat).
 • Ha a tárgyszó kötőjeles kifejezés, keresésnél az egész kifejezést időzjelbe kell tenni! pl. "Nobel-díj", "Közép-Kelet-Európa" stb.