Bauer Barbara: Kétszáz éves szerelem

„Mindig minden változik, csak egy nem. A földünk ma is ott van, ahol Árpád rátalált. Járnak-kelnek rajta, tegyék. Szabályozzák a folyókat, városokat építenek, falvakat pusztítanak, de nemcsak az ember, hanem a természet is. Határokat húznak és fákat vágnak ki. Pusztít a török vagy a jégár. Éppen amelyik. Aztán a sebek begyógyulnak, és Árpád népe még mindig ott él. Éppen másokkal, vagy magában. Bár talán éppen úgy nem élt sosem. Ilyenek vagyunk mi. Ahol templomunk és iskolánk van, ott vagyunk otthon. Az mutatja meg az irány,”

Szentirmai Róza Istenháta nevű faluban él fiával az 1920-as években. Édesanyja, nagyanyja is bába volt, ő is ebbe a mesterségbe nőtt bele. A falu apraja-nagyja hozzáfordul bajával, gyógyítóként tisztelik. Egy forró nyári éjszakán leég a háza, nagynénje fogadja be a földönfutóvá lett anyát és fiát. Ekkortól furcsa álmok gyötrik, zsebében egy bordó, réginek tűnő naplót talál. Először nehezen igazodik el az íráson, mely hol latinul, hol magyarul íródott receptek és gyógymódok, és egy érdekes üzenet. A napló nyomán Szegedre utazik, hogy válaszokat találjon. Útja a Boszorkányszigetre viszi, ahol kétszáz évvel korábban 12 boszorkánynak titulált személyt vetettek máglyára. Róza egy különös világban találja magát és egy évszázadokon átnyúló különleges utazás veszi kezdetét, ahová a szerelem is elkíséri.

„Furcsák az emberek – merengett el a pincér. – Azt hisznek el, amit éppen akarnak. És azt is látják. Mindig valami másban keresik az okot a saját bajukra. A másikban vagy éppen mágiában. Bármibe képesek belemagyarázni az okot, csak hogy ne magukban kelljen keresgélniük.”

Lebilincselő történet születésről, halálról, gyűlöletről, szeretetről, boszorkányokról, mágiáról Bauer Barbara tollából. Barangolunk az 1700-as évekbeli Szegeden, mely alig néhány évvel ezelőtt lélegzett fel a török megszállás alól. Bepillanthatunk a híres boszorkányperek sötét időszakába is. A nagy kérdés minden évszázadban ugyanaz: mit jelent nőnek lenni, mi kell a boldogsághoz, mi vezet az igaz szerelemhez.

az ajánlást készítette: Garbaczné Rapcsák Rita