Bökös Borbála: Chiara

„- Mocskos kis tolvaj! - sziszegte neki a fiú, miközben maga felé fordította és durván megrázta. - Add vissza, amit elvettél!
A lány megdöbbent. Egyrészt azért, mert nem feltételezte a legényről, hogy ilyen kifinomult érzékkel rendelkezik, és ilyen gyorsan rájön, hogy kirabolták, másrészt pedig azért, mert az ifjú arckifejezése egészen megváltozott. Mintha kicserélték volna. Egyszerre lefoszlott róla a bamba, zöldfülű kölyök álcája, és átvette a helyét egy kemény, irgalmat nem ismerő férfi képe.”

1342 nyarán az alig tizenkét éves, nemesi származású Chiara di Volpe két apáca kíséretében hajózik Salernóból Nápoly felé. A hátán lévő korbácsnyomok arról tanúskodnak, hogy rövidke élete alatt már sok szörnyűséget kellett elszenvednie. Anyja halála után gonosz, bigámista mostohaapja, annak másik felesége és gyerekeik kegyetlenkedései elől megszökve előbb egy cirkuszhoz, majd egy palermói rablóbandához csatlakozik. A tanulékony, kicsi, fürge lány egy év alatt a legügyesebb tolvajjá válik. Amikor azonban a palermói püspöki palotát akarja a banda kirabolni, egyik társuk ügyetlensége miatt lebuknak. A tolvajok büntetése ebben a korban halál vagy kézlevágás. Chiara, hogy elkerülje a büntetést, elárulja nemesi származását és a püspök elküldi őt utolsó, élő rokonához, Giancarlo di Volpéhoz.

„La Volpe, azaz a Róka. Így nevezték a férfit, akit Nápoly legrettegettebb, legkönyörtelenebb és mindazonáltal leggazdagabb nemes uraként tartottak számon. A királyi család legbelsőbb tanácsadója, udvari kancellár, az avignoni szentszékhez állandóan bejáratos követ, Bölcs Róbert király kegyence, az ifjú Johanna hercegnő bizalmasa. Nem mellesleg a nápolyi alvilág ura, híresen hírhedt méregkeverő, a színlelés és intrikálás mestere.”

Vajon mi lesz a kicsi Chiara további sorsa kegyetlen és hírhedt nagybátyja mellett? Innen is tovább kell menekülnie vagy végre otthonra talál? Honnan tud Chiara és Giancarlo magyarul és milyen sötét titok köti össze kettejük múltját?

az ajánlást készítette: Fábián Krisztina