David Foenkinos: Charlotte

„Charlottének élnie kell.

De vajon lehetséges ez egyáltalán?”

 

Ez ​itt az egész életem – mondja Charlotte Salomon 1942-ben, miközben átnyújt Dr. Moridisnak, a megbízható barátnak egy képekkel teli bőröndöt, életműve legjavát. Az Élet? Vagy Színház? monumentális visszaemlékezés, ha úgy tetszik, aprólékosan megrajzolt családregény, melyet családja tényleges széthullásakor, az összeomlás szélén álló Charlotte gyakorlatilag terápiás megfontolásból kezdett készíteni 1940-ben.

A regényben megismerjük Charlotte Salomon, német zsidó lány tragikus életútját, aki 26 évesen, 5 hónapos terhesen 1943. október 10-én az Auschwitzi koncentrációs tábor gázkamrájában fejezi be életét. Az öngyilkos vérvonallal rendelkező lány, az 1933 januárjában hatalomra került faji törvények, gyűlölködés elől a művészet világába menekül. 1935-ben tanulni kezd a Művészeti Akadémián, egyetlen zsidóként. Találkozik Alfred Wolfsohndal, akinek filozófiája és gondolatai az életről és a művészetről hatalmas benyomást gyakorolnak rá.

Fő műve saját életét sűríti egy különleges kép, szöveg vizuális világába. Charlotte nem menekült el a náciktól, de sikerült megoldania: művészetével elkerülte az öngyilkosságot, és a sorsának tragédiáját művészi és emberi mesterművé alakította, amelyet ma a világ és a kritikusok egyaránt elismernek világszerte. 1971-ben Charlotte Salomon gyűjteménye az Amszterdami Zsidó Történeti Múzeum gondozásába került. Bár Charlotte életét vesztette, de művei túlélték a borzalmakat s számos alkotót ihlettek meg.

David Foenkinos, a nálunk eddig jobbára inkább vidám könyvei alapján ismert francia szerző narrátorként egy sajátos szövegvilággal érzékelteti mind az akkori embertelen kor, mind Charlotte és családja tragikumát. Hosszas levéltári munka előzte meg a könyve megírását, ami – a szerző saját bevallása szerint – őt is megviselte.

az ajánlást készítette: Petrovicsné Gadanecz Júlia