David Norton, Patrick Mcloughlin és Steve Brown: A darts kézikönyve

„Olykor visszatekintek a fiatalkoromra, és megrémít, ha felidézem, hogy mennyit gyakoroltam. Még csak megyei versenyeken játszottam, de már reggel kilenckor a Crafty Cockney kocsmában voltam, még mielőtt a takarítók megjöttek volna. Előfordult, hogy délután ötig-hatig a dobóvonalon álltam, és egészen a meccs kezdetéig gyakoroltam, miközben egyszer sem ültem le. Ma már csak napi egy-két órát kell gyakorolnom, az alapozáson túl vagyok.”

Phil Taylor

A hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő darts tradicionális kocsmai játék, a 2000-es évek óta ismerik el önálló sportágként Nagy-Britanniában. A hiánypótló könyvből megismerhetjük a darts történetét a kezdetektől a Brit Dartsszövetség (BDO) és a Professzionális Dartsszövetség (PDC) szétválásán át az első PDC Premier League-versenysorozatig. Megtudhatjuk, hogy hogyan készül, s milyen részekből áll a nyíl. A különböző táblákkal is megismerkedhetünk, köztük a nagyobb versenyeken használt Óra táblával. Képet kaphatunk arról, hogy milyen alapállások, s nyílfogások léteznek. Sőt, a könyv tanácsokkal szolgál a versenyszerű játékra készülőknek. Az utolsó két fejezet a sport nagy egyéniségeit (Eric Bristow, Phil Taylor, Raymond van Barneveld) és rekordjait mutatja be. (A könyvet 2011-ben adták ki hazánkban, így az említett két szakasz frissítésre szorulna – például az azóta két PDC világbajnoki címmel is rendelkező Michael van Gerwen ifjú tehetségként van feltüntetve a műben, s a mellékelt fotón sem könnyű felismerni).

 

A könyvajánló aktualitását természetesen a 2017. december 14. és 2018. január 1. között lezajlott PDC világbajnokság adta, amelynek döntőjében a volt villanyszerelő, Rob Cross legyőzte a sportág legendáját, Phil Taylort.

Örömhír a sportág helyi rajongóinak, hogy a Munkásművelődési Központban működő darts klubot 2017 szeptemberében hivatalosan bejegyezték a bíróságon, így Újvárosi Darts Club Sport Egyesület néven folytatják a továbbiakban. A következő dartsversenyt pedig az egyetem sportcsarnokában fogja megrendezni a klub 2018. február 16-17-én.

az ajánlást készítette: Fábián Péter

Kapcsolódó linkek: