Deborah Feldman: Unortodox - A másik út

„Sokan kérdezik, boldog vagyok-e, de valójában az, amit megszereztem, több a boldogságnál: azzá váltam, aki vagyok. Végre önmagam lehetek, és ez jó érzés. Egyúttal arra biztatnám minden olvasómat, hogy legyen bátorságuk felemelni a hangjukat, és sose féljenek kiállni önmagukért.”

Deborah Feldman New Yorkban, Brooklynban élt a szatmári haszid közösségben.
A haszidizmus egyik legnagyobb, leghíresebb, máig élő és virágzó rabbidinasztiája a Teitelbaum dinasztia. Mai híveik Szatmári dinasztiának is nevezik. A közösség tagjai a második világháború után Erdélyből települtek át Amerikába, s a mai napig nagyon szigorú szabályok közt élnek. A család választja ki a házasságra készülő fiatal jövendőbeli férjét vagy feleségét. A lányok haját az esküvő előtt kopaszra nyírják, utána parókát kell viselniük. Átlagosan tíz-tizenöt gyermek van egy családban. Deborah is így élt, életét fia születése változtatta meg.

A könyvből a Netflix készített egy négyrészes minisorozatot.

„A rebbe döntötte el, hogy nem olvashatok angol nyelvű könyveket és nem viselhetek piros színű ruhát. Elszigetelt bennünket a nagyvilágtól, hogy soha többé ne vegyülhessünk el benne. Ha nem voltam ott, amikor az egyezséget kötötték, miért vagyok köteles betartani a szabályokat? Hogyan várhatja el tőlem Zeidy, hogy vakon kövessem a rebbét, ahogy ő tette egykor, mert magányos volt és rettegett, ahogy a többi túlélő, és nem volt hová fordulnia, ahol biztonságra talált volna?”

az ajánlást készítette: Farkas Petra