Emile Ajar: Salamon király szorong

"De nem és nem, marad a szenvedély és az ádáz harag."

Émile Ajar nevét Magyarországon az Előttem az élet című kisregény tette ismertté. Évekkel a kisregény megjelenése után vált közismertté, hogy a szerző más néven is írt már, ő volt Roman Gary a Lady L. című könyv alkotója.

Émile Ajar magyarul legfrissebben megjelent regényének elbeszélője és egyik főhőse Jean, a taxisofőr. Jean amellett, hogy sofőr az 1970-es évek Párizsában, autodidakta nagy rajongója a szótáraknak, lexikonoknak és szépnemnek. Utasként találkozik először a fess öregúrral, Salomon Rubinsteinnel, a 83 éves nadrágkirállyal.

Rubinstein úr szülei azt szerették volna, ha zongoraművész lesz a fiúk, ám a sors másként akarta. Salomon Rubinstein a konfekcióiparban bontakoztatta ki tehetségét és idős korára tetemes vagyonnal rendelkezett. Az életerős, aktív Salomon úr vagyona lehetővé teszi, hogy segítsen a rászorulókon. Többek között a Jóakarat S.O.S telefonos segítő szolgálatot is ő működteti. Hamarosan Jean feladata lesz az idős emberek szállítása, kisebb-nagyobb ajándékok átadása. Így kerül kapcsolatba Cora kisasszonnyal a kiérdemesült sanzonénekesnővel, aki azonban még ma is ízig-vérig nő.

Hamarosan nyilvánvalóvá válik Jen számára, hogy Salamon király (ahogy ő hívja Salomon urat) és Cora kisasszony kapcsolatában titok lappang, mely a múltba nyúlik vissza. Szerelem volt, melyet már meguntak? vagy félreértések sorozata miatt nem beszél egymással a két ember? Jean éltében Cora kisasszony mellett a másik hölgy Ginette, a könyvesbolti eladó kisasszony. Vajon az ő kapcsolatuk kevésbé bonyolult, mint Cora kisasszonyé és Salamon királyé?

S bár Salamon király bölcs ember, "aki nagyon szerette a visel igét és származékait, mert ... az egész élet leírható velük a születéstől a halálig", azért végül neki is elkel egy kis segítség, hogy megoldódjanak a dolgok.

"Az anya viselős a magzattal, aztán világra hozza. A szülés mindkettőjüket megviseli, az újszülött felsír, és aztán tovább sír és ordít, mert érzi, hogy ezentúl el kell viselnie az életet, a félelmet, a szorongást, az éhséget, a szomjúságot meg a többit, és rájön, hogy még a jó dolgokat se könnyű elviselni, örömet, reményt, vigasztalást. Múlnak az évek, a gyereknek alkalmazkodnia kell, " viselkednie", és olyan ruhát viselnie, amit rákényszerítenek a szülei. Felnő, közteherviselő lesz, és egyéb terheket is viselnie kell, amellett jó esetben szívén viseli a szerettei sorsát, és végül, ha hisz a Gondviselésben, ha nem, el kell fogadnia, hogy jön az egyre elviselhetetlenebb életnél is elviselhetetlenebb valami, a ..."

az ajánlót készítette: Katona Zsuzsa