Frédéric Beigbeder: Oona és Salinger - Egy nagy szerelem története Pearl Harbor előtt

„Minden írónak át kell élnie egyszer, hogy összetörik a szívét, és minél előbb, annál jobb, másképpen sarlatán lesz belőle. Szükség van egy gyötrelmekkel teli első szerelemre, mert ez relevancia értékű az író számára.”

 

1940-et írunk, amikor a Zabhegyező (Rozsban a fogó) akkor 21 éves írója, J. D. Salinger megismerkedik a kor legnagyobb amerikai drámaírójának, Eugene O’Neill-nek a 15 éves lányával, Oona-val. Suta megismerkedésük után igencsak szenvedélyes kapcsolat alakul ki köztük, ám szerelmüket derékba töri a történelem. 1942-ben Salingert behívják katonának. S Oona ahelyett, hogy zsebkendőt lebegtetve a kikötőben állna, Hollywoodba megy, hogy híres színésznő váljon belőle... De végül a nála 40 évvel idősebb Charlie Chaplin mellett köt ki, miközben Jerry a háború borzalmait próbálja feldolgozni.

 

Aki a cím alapján azt gondolja, hogy egy újabb száraz irodalomtörténeti írást tart a kezében, az téved. Frédéric Beigbeder legújabb könyve persze tényeken alapuló dokumentumregény. Ám Salinger és Oona levelezése titkos, ezért az életrajz személyes hézagjait az író a saját fantáziája segítségével tölti ki. Ehhez hozzácsapódnak Beigbeder személyes élményei, és kiszólásai is. Így az olvasó egy szórakoztató non-fiction regényt tarthat a kezében, mely megeleveníti a korszak nagyjait (Capote, Hemingway, Fitzgerald… stb.) és elrepíti őt az 1940-es évek Amerikájába, ahol a háború „előestéjén” Toy boy-ok és Glamour girl-ök élik az amerikai álmot, miközben körülöttük a világ tűzbe borult

 

Aki olvasott Salinger-t, Hemingway-t, Capote-t vagy Fitzgeraldot, annak azért. Aki nem, annak meg azért. És végül csak egy kérdés vetődik fel: mit szólt a Chaplin család a könyvhöz?

 

„Jerry arra gondolt, hogy sohasem lesz még egyszer olyan boldog, mint aznap éjszaka. Hányszor jut ki az embernek élete során a tökéletes találkozás? Egyszer. Egyetlenegyszer…”

 

az ajánlást készítette: Takács Eszter