Ian Tregillis: Géplélek

„A szabad akarat egy vákuumnak tetszett, üres térnek. A kényszer, az ösztökélés, a kínszenvedés hiánya. A tudatában keletkezett űr, amelyben eddig a missiók szüntelenül küzdöttek egymással … Elképesztő volt. Mámorító. Rettenetes.”

 

Az 1926-os évben járunk. A világ technikailag legfejlettebb országában, Hollandiában kattogók (gépszolgák, automanok), gépkatonák és koronahajtók (kentaurok) hol halkabb, hol hangosabb zörgése, tiktakolása hallatszik folyamatosan mindenhol.

Több mint 200 év telt el azóta, hogy Christiaan Huygens szabadalmaztatta az első ingaórát, amely az ún. gátlómű segítségével lehetővé tette a nagy pontosságú időmérést, majd pedig egy kis alkímia, mágia segítségével az óraművesek megalkották az automanokat. A mechanikus lényekben a parancsok, a missiók különleges sorrendet alkotnak és elhanyagolások vagy elodázások egyfajta fájdalmat idéz elő.

Ian Tregillis regénye egy alternatív világban játszódik, ahol sok minden másként alakult, mint a mi világunkban. Christiaan Huygens, a 17. századi holland tudós maga is hitt abban, hogy a kozmosz élettől hemzsegő világ és más bolygókon is nagyjából úgy élnek, mint a Földön. Lehet, hogy ő is elképzelt egy hasonló bolygót, mint amelyről a Géplélek című regény mesél?

A történet főhősei: Jax, az öntudatra ébredt kattogó, Berenice az Újvilágba száműzött francia királyi udvar kémfőnöke és Visser a protestáns tiszteletes, aki valójában hithű katolikus.

Jax egy véletlen ütés következtében egyszer csak azt érzi, hogy már nem áll a parancsok hierarchiájának uralma alatt. Megérti, ő is renegát lett, akiket eddig csak a legendákból ismert. Mi történik, ha egy fáradhatatlan, sebezhetetlen lény szabad akaratot kap? Hogyan viszonyul majd az emberhez?

Berenice az intrikák és a kémkedés mesternője, akit kemény elszántság és tudásvágy hajt, hogy az örök ellenség, Hollandia gépkatonáinak titkát megfejtse. Nem könnyű feladat, hiszen a csataterekről minden gépet begyűjtenek a hollandok, egyezmény tiltja, hogy a franciák elvigyék őket.

Visser sok-sok éve él Hollandiában és úgy látja a gépek nem csak érzelemmentes végrehajtók. Milyen az, amikor elveszti az ember a szabad akaratát? Akkor ő is géppé válik?

Hármojuk útja, találkozása, szövetsége érdekes és izgalmas történet és egyfajta válasz mindazokra a kérdésekre, amelyekről a mesterséges intelligencia, a robotika kapcsán korunk hírességei is kifejtik gondolataikat. Többek közt Elon Muskot, Stephen Hawkingot vagy Mark Zuckerberget is foglalkoztatja kérdés, hogy mekkora veszély az emberiség számára a mesterséges intelligencia, az öntudatra ébredt robot.

Ian Tregillis Géplélek című regénye a Fogaskerék-háború trilógia első kötete.

az ajánlást készítette: Katona Zsuzsa