Josie Silver: Lydia Bird két élete

„Hat napon keresztül folyamatosan meglátogattam Freddie-t, és most kifejezetten kimerült vagyok, mintha maratont futottam volna… Nem csak fizikai következmények miatt, hanem súlyos mentális árat is kell fizetnem érte.”

Josie Silver a halál utáni gyász és a lelki gyógyulás szakaszait dolgozza fel, választ keres arra a kérdésre, mely mindnyájunkat gyötör: "Mi lett volna, ha?" Lydia Bird megtapasztalhatja azt, amit mások soha. Megmagyarázhatatlan módon betekintést nyer abba, milyen lett volna az élete, ha minden másként alakul.

Lydia és Freddie gyerekkoruk óta elválaszthatatlanok, úgy érzik, kettejük szerelme örökké tart, mígnem a lány huszonnyolcadik születésnapján Freddie tragikus hirtelenséggel életét veszti egy autóbalesetben. Lydiával a férfi halála után találkozunk először. Ekkor még a tagadás fázisában jár, képtelen elfogadni a borzalmas igazságot. Eközben álmatlanság gyötri, és menekülni szeretne a szörnyű valóság elől. Majd történik valami hihetetlen. Egy párhuzamos világban közös életük új esélyt kap.

Lydia két világ között utazgatva éli tovább két életét, egy valóságosat Freddie nélkül, és egy másik, látszólag ugyanolyat Freddie-vel. Ezek az utazások érzelmileg nagyon megterhelőek számára, visszatérni oda, ahol a férfi még mindig él. Ahogy telnek a hónapok, Lydia is változik, és kezdi más szemmel látni a világot, amelyben nagy szerepet játszik Freddie legjobb barátja, aki mindkettejük számára egyaránt fontos volt.

„Egyedül ülök a lámpafényes nappaliban... Freddie meg Rióban dönti magába a koktélokat.

Most látom csak, mennyire számítottam arra, hogy a másik világ menekülőutat kínál az itteniből; menekülést a gyász kemény, könyörtelen frontvonalából. Bár ez a mai délután… nem éppen ezzel szolgált. Inkább újra csüggedtnek és kétségbeesettnek érzem magamat, és még rosszabbul érzem magam, mint New York előtt, és ahogy végiggondolom a ma este történteket, egyre közelebb kerülök egy letagadhatatlan igazsághoz.”

Lydia története a gyászról, az elengedésről szól, és arról a jellemfejlődésről, amelyben újra önmagára talál, miután az élete egy szempillantás alatt darabokra hullott.

az ajánlást készítette: Kollár Kitti