Linda Green: Aki bújt...

„- Egy, kettő, három … - kezdtem hangosan. Vékonyka sikkantást hallok, aztán apró léptek távolodnak tőlem futva. Még csak húsznál tartok, amikor felsikolt. Rögtön tudom, hogy ő az. Az ember mindig tudja, az anyák ilyenek. Kinyitom a szememet, és gyorsan körbenézek a parkban."

A történetet két karakter szemszögéből kísérhetjük figyelemmel: Lisa, az anyuka és Muriel a nő, aki elviszi a kislányt, illetve egy kisebb részletet egy évvel korábbról, ami egy harmadik személy, Matthew, Muriel fiának az életébe ad némi betekintést. Egy töredéket mesél el az anyjával és barátnőjével való kapcsolatáról. Ez a szál rövid, mégis nagyon fontos a cselekmény megértése miatt. Muriel karaktere van a legjobban kidolgozva. Pszichopata, vagy mégsem az? És ha igen, akkor büntethető-e?

Egy kellemes nyári estén Lisa Dale, az édesanya elviszi kislányát a parkba játszani. Bújócskázás közben Ella eltűnik.

Muriel nem látja tisztán azt, hogy mit is követett el, és teljességgel meg van győződve róla, hogy ő jót tett ezzel, s Ella anyja ezt még meg fogja köszöni neki. Próbálja a kislányt a saját meglátásai szerint nevelni. Betekintést kapunk egy olyan elmébe, aki igazából nem akar rosszat, de az agya már nem tudja megkülönböztetni a jót és a rosszat. Láthatjuk, hogy hogyan, és miért vált azzá, aki.

Lisa és családja fel vannak készülve a legrosszabbra. Rettegnek, akárhányszor megcsörren a telefon, vajon milyen hírt kapnak. Mindent megtesznek, hogy a rendőrség munkáját segítsék, de a megoldás nagyon messze van. Nehéz elhinniük azt, hogy Ella egy idegennel elhagyhatta a parkot. Próbálják leszűkíteni a gyanúsítottak körét, és az ismerősök között is keresni a tettest. A történet szomorúságát Ella kedves megnyilvánulásai ellensúlyozzák.

Érzékeny, ugyanakkor letehetetlenül izgalmas krimi, amelyben lapról lapra nő a feszültség.

„Némán issza a tejet. Az elméje valahol máshol jár. Talán az iskolában, ahová mennie kellett volna. Az osztálytermében üres a padja. A falon üres a fogasa. Persze kár, hogy így kell lennie. De a cél néha szentesíti az eszközt, és ez is ilyen alkalom."

 

az ajánlást készítette: Szabó Csilla Ildikó