Mészöly Ágnes: Szabadlábon

„A fiú biztos volt benne, hogy nem volt az anyja mindig ilyen, saját léte volt erre a bizonyíték, de arról, hogy milyen lehetett Győri Ildi a fia születése előtt, mintha senki sem tudott volna semmit. Sem egy régi fotó, sem egy történet, sem egy régi barát, már a Lovas Jutkát kivéve, de vele is csak évente kétszer szoktak összefutni Bécsben, mert ő meg ott lett zenetanár. Rajta kívül esetleg a nagyszülei tudhatták a titkokat, de a nagyapja magával vitte őket a túlvilágra, vagy az új életébe, vagy a nagy büdös semmibe, a nagyanyja meg az agyvérzése óta nem kommunikált senkivel, csak nézett maga elé az öregek otthonában.”
 

Győri Dani tizenhat éves. Az apját sohasem látta, kettesben él az anyjával, közepes tanuló egy közepes gimnáziumban, rajong a Barcelonáért, az indie zenéért, egész jól gitározik, és nagyon szeretne végre egy barátnőt. Mégsem mondható átlagosnak: Dani mozgássérült, vagy ahogy ő hívja magát: nyomi.

Egy rosszul sikerült iskolai program és egy hatalmas otthoni veszekedés után őrült ötlete támad: elemeli anyja hitelkártyáját, vásárol magának egy repülőjegyet, és péntek reggel az iskola helyett Münchenbe indul, apjával találkozni, de egy dolgot nem mond el neki, hogy tolókocsis. Ez a müncheni reptéren tudatosul benne, mikor megpillantja apját és családját. Attól tartva, hogy apja nem fogadja el mint tolókocsist úgy dönt, hogy teljes más irányba indul. Párizs, Amszterdam és Barcelona, egyetemi kampusz és autópálya-pihenő, bajor nemesi kastély és kolostor. Full extrás BMW és szakadt teherautó, zenészek, hackerek, deszkások, örömlányok.

„Dani bólogatott és hallgatott és mosolygott is, de az indulat majdnem szétszakította. Üvölteni akart, vagy a tányérral együtt lesöpörni az asztalról a se íze, se bűze vacsorát, és beleordítani az anyja arcába, hogy hazugság. Vagy bűvös eleganciával megmutatni a levelet, zavarba hozni azt az idegent, aki az anyjának nevezi magát, és aki tizenhat éve átveri őt, meghamisítja a múltját, megmérgezi az életét, Aki elüldözte az apját, kiszúrta a pasi szemét valami megállapodással, megígérte neki, hogy majd mesél róla a gyerekének, aztán rohadtul nem szólt róla egy szót sem.”

az ajánlást készítette: Szabó Csilla Ildikó