Róbert Katalin: Szelídíts ​meg!

„– Ma nem olvasol? (…)
– Befejeztem és nincs kedvem másba kezdeni.
– Mert olyan, mintha benned maradt volna a történet és nem tudnád elengedni. Vagy inkább az nem engedne el téged.”

 A kilencedik osztályos Kelemen Regina, becenevén Róka (talán a vörös haja miatt), mindenkivel undok, nagyon zárkózott lány. A fiúkkal különösen tüskés és elutasító. Ezért egyáltalán nem örül, amikor a rossz matekjegyei miatt kijelölnek mellé egy tizenegyedikes fiút, Kisherceget, hogy korrepetálja.

 Kelemen Regina dühös, elkeseredett és kétségbeesett! Szülei egy hosszú veszekedős-ordibálós időszak után elváltak. A válást költözés követte, Regina édesanyjával veszprémi otthonukból Budapestre költözött. A régi, szeretett otthonban az édesapja már egy másik nővel él.

 … és történt még valami, amit Regina eddig senkinek sem mondott el!

 A tizenegyedikes Kisherceg (Herczeg Mátyás) mindenben az ellentéte Rókának. Kedves, udvarias, jó tanuló. Ráadásul érzékeny, figyelmes és nagyon türelmes. Róka lassan megnyugszik mellette, és egyre jobban várja a találkozásaikat.

 Kisherceg megszelídíti Rókát!

 

„Amikor foglalkozni kezdtem a történet ötletével, a játék és a kíváncsiság vezérelt. Egy írócsoportban ötleteltünk, én pedig végig akartam gondolni, hogyan lehetne középiskolai világba helyezni Saint-Exupéry művét. ...

Róka karaktere és hangja született meg először, de abban a pillanatban, amikor eldöntöttem, hogy regényt írok ebből a történetből, biztos voltam benne, hogy Kishercegnek is kell adni önálló szálat és hangot. Egyfelől azért, mert ezt igényelte a játék, amit az eredeti A kis herceggel csinálok; elég furcsa parafrázis lenne, ha a főhős háttérbe szorulna.

Másfelől mert ez a történet így kerek, ez a két karakter hat egymásra. Róka esetében ez talán látványosabb, hiszen az ő múltjából kibukik egy titok, ő megbékél a családtagjaival, a helyzetével és saját magával is. Kisherceg esetében jóval visszafogottabb ez a hatás, de ő is szépen, finoman megtanul dolgokat. Felismerni, hogy mire vágyik és elfogadni, hogy nem lehet mindig tökéletes, kiállni az akaratáért.”                        

                                                                                     Róbert Katalin

az ajánlást készítette: Fábián Krisztina