Szurovecz Kitti: A kisemmizett angyal

„Amióta itt vagyok, nem először érzem úgy hogy kiszállok a testemből, eltávolodom, és egyszeriben kívülről szemlélem az életemet, mintha egy moziban ülnék. Ez nem velem történik. Ilyen csak mással eshet meg. Ez nem én vagyok: nem az én hajam, nem az én kezem, nem az én térdem. Valaki más teste. Ha én is benne vagyok, akkor nem élhetem túl. Az agyam váratlanul turbó üzemmódra kapcsol, és két üveges szemem mögött járnak a kerekek: vajon mit kellene mondani? Tudom, hogy most minden szónak hatalmas tétje van. Egy hang a fejemben azt skandálja, hogy meg kell tanulnom leválasztani a testemet a lelkemről, és akár eszközként is használni ahhoz, hogy végül életben maradjak.”

A tizenhat éves Mia, a Nyírségből származó szegény lány prostitúcióra kényszerül, hogy szegénységben tengődő családját segítse. Panka, a jómódú budai vállalkozók hasonló korú lánya emberkereskedők karmai közé kerül. Kettejük sorsa egy váratlan és félelmetes esemény által fűződik össze. Panka egy otthoni vitát követően úgy dönt, hogy barátjához megy. Éppen nála van, amikor ismeretlen férfiak törnek rájuk, pénzt követelnek Dávidtól, és magukkal ragadják a lányt. Panka a rémülettől reagálni sem tud, fogalma sincs, hogy mi történik körülötte, vagy hogyan kapcsolódik a történésekhez Dávid, a barátja. Elrablói egy nyolcadik kerületi lepusztult lakásban tartják fogva, itt ismerkedik meg Miával, aki ugyanezt a rabságot önként vállalta. Panka számára világossá válik az iszonyú valóság, és az azzal kapcsolatos kilátások, hogy mire fogják kényszeríteni. Egyedül Mia tudja tartani benne a lelket, mély barátság alakul ki kettőjük között. Közösen kitervelik, hogyan tudnának megszökni. Ezzel még nem ér véget a kálváriájuk.

Az írónő féléves kutatómunkát végzett a 18 év alatti, prostitúcióban érintett fiatalkorúak körében, hogy egy sötét és kemény, de ugyanakkor valós világot tárjon elénk. Pest egy olyan oldalát tudja megmutatni, amit nem látunk minden nap, ennek ellenére létezik, és veszélyeinek bárki áldozatául eshet. Kemény betekintést ad az intézmények világába, ahol az áldozatok azt gondolják, hogy ott jobb sorsuk lesz, és kiderül, hogy milyen szörnyű bánásmódban részesülnek ott is.

"-Hát te meg mit csókolgatod ottan az anyaföldet, Emikém? - kérdezi kásás hangon, mire Mia hirtelen hátrafordul, és az idős asszonyra mosolyog:

-Temetem a régi életemet és örülök az újnak. Egyébként meg csókolóm, Marika néni!"

az ajánlást készítette: Szabó Csilla Ildikó