Wu Ming-yi: Rovarszemű ember

“Ez nem vízfolyás. Nem is kőomlás vagy kőzetrepedés. És egyértelműen nem emberi visszhang. Inkább olyan, mint amikor egy tökéletesen sima üvegfelületet váratlan ütés ér. Eleinte semmi nyoma, de a mélyből halk roppanások jelzik a finom hajszálrepedéseket.”

Ezekkel a mondatokkal indul Wu Ming-yi, tajvani író regénye, amelynek szereplői közül csak egy a rovarszemű ember. Különböző sorsú, világlátású emberek története kapcsolódik össze. Ami közös bennük, hogy, mindannyian Tajvan szigetén tartózkodnak, mikor megérkezik a hatalmas, műanyagból, szemétből álló sziget. A szemétsziget több százezer négyzetkilométer nagyságú és hosszú ideje sodródik az óceánban.

A regény szereplő között van Alice, az egyetemi tanár, Dahu, a bununu törzs tagja, Toto, az eltűnt kiskamasz és Atile’i, aki a Vajo-vajo sziget lakója. Atile’i szigete különös világ. Sajátos társadalmában főszerepet játszik a Tengermester és Földmester. Mind a ketten ősi titkok tudói, a szellemek és az istenek akaratának közvetítői. A sziget véges számú embert képes eltartani. Jól kell bánni a termőfölddel, együtt kell működni a halászoknak. Amit elvesznek a természettől, azt valamilyen módon vissza is kell adni. Miután véges a sziget embereket eltartó ereje, a törvények szerint minden második fiúnak el kell hagyni a szigetet. Atile’it, aki második fiú, egy nap könnyű kis csónakban, nyolc napra elég vízzel és élelemmel útjára bocsájtják a szigetlakók a messzi ismeretlenbe. A legenda szerint a második fiúk nyolc nap után cetté változnak és így várják az óceánban újabb társukat. Atile’i azonban nem változik cetté, találkozik a szemétszigettel és sok-sok hét sodródás után együtt érkeznek meg Tajvan partjaira.

Mítosz vagy valóság Vajo-vajo szigete? Visszatalál, visszatalálhat-e Atile’i a szigetére? Jó lenne beszélgetni a rovarszemű emberrel, akinek ezerszer ezer apró mozakiból álló szeme képes egyszerre sok kis részletet visszatükrözni a világból, amelyben élünk, amellyel változunk? Vajon jól gondolja-e Amundsen, a bálnavadász, hogy egy évben egy bálnát, tisztességes párviadalban elejteni rendjén való dolog? Vajon át kell-e fúrni a hegyet egy alagút kedvéért? Megtalálja-e Alice Totot?
Kérdések sorozata, melyekre nem egyszerűek a válaszok. Wu Ming-yi könyve nem ad egyértelmű megoldásokat, csak gondolkodásra ösztönöz, miközben izgalmas emberi sorsokról mesél. Az biztos, hogy az a mi felelősségünk is, hogy mit kezdünk a könyv elején jelzett hajszálrepedésekkel.

az ajánlást készítette: Katona Zsuzsa