KÖNYVAJÁNLÓK

Diákok könyvajánlói  >>

Könyvtárosok ajánlják >>

Korábbi években készült könyvajánlók  >>
 

Soós Emma ajánlása

Robin Cook: Jótékony halál

Pia Grazdani egy kivételes, mégis befogadó orvostanhallgató, aki szorosan együttműködik a Columbia Egyetem Orvosi Központjának vezető kutatójával a legmodernebb kutatások terén, amelyek forradalmasíthatják az egészségügyi ellátást a krónikus betegek számára helyettesítő szervek létrehozásával. Dr. Tobias Rothman, a ragyogó molekuláris genetikussal folytatott munkája során Pia tudja, hogy esélyt fog kapni, hogy részt vegyen olyan orvosi felfedezésekben, amelyek millióknak tudnak segíteni, miközben egy olyan személyes lelki békét hoznak, amely egyszer és mindenkorra segíthet megszabadulni a nehéz és bántó gyermekkori emlékétől. De amikor tragédia történik a laboratóriumban, Pia, elkényeztetett osztálytársa, George Wilson segítségével megvizsgálja a kórház, állítólagosan biztonságos biológiai biztonsággal foglalkozó laboratórium váratlan katasztrófáját. 
Eközben két ex-Wall Street-i üzletember azt gondolja, hogy találtak egy másik teret a nemzet több milliárd dolláros életbiztosítási ágazatában. Versenyeznek, hogy megtalálják a módját az aktuáriusi adatok ellenőrzésére, és titkosítják az idősek és gyengélkedők adatait, hogy újabb gyilkosságot hajtsanak végre.

Miközben Pia és George mélyebbre ásnak a laboratóriumi eseményekben, az egyik kérdés megválaszolatlan marad: vajon valaki megpróbálja manipulálni a magánbiztosítási információkat, hogy a befektetők mások halálát élvezhessék?

Pocsai Dóra, a bajai MNÁMK diákjának ajánlásai

Antoine De Saint-Exupéry: A Kis Herceg

Ez a történet egy mese, tele kritikával és igazsággal. Mese egy Kis Hercegről, aki egy másik bolygón él, és utazása során ide tévedt a Földre. A Kis Hercegnek sok a kérdése, amire választ követel, ám ő más kérdéseit nem szereti és nem is szokta megválaszolni.

A bolygója egy parányi bolygó, amin három vulkán van, abból egy már nem működik. És egy rózsa, aminek csak négy tövise van, de így is meg tudja magát védeni... Hihetetlen, de azt mondhatja az ember, hogy ez a hely gazdagabb, mint a miénk! A bolygón törődés és szeretet uralkodik. A Kis Herceg a reá bízott dolgokkal alázatos, és minden nap gondjukat viseli. Bármit megtesz, amit a rózsája kér tőle.

folytatás >>

 

Eileen Cook: Címlapsztori

Jill Charron egy okos, szép, ambiciózus fiatal lány, akinek nagy tervei vannak a jövőre nézve, kezdve azzal, hogy felvették a Yale-re, így a jövő tanévet ott kezdheti meg. A lány érdeklődik a történelem iránt, és részt vesz egy olaszországi tanulmányi kiránduláson, amitől azt várja, hogy az élete gyökeresen megváltozik.

„Pity-pity-pity-pity. A kezem nem akart engedelmeskedni, hogy lenyomjam az ébresztőórát. Ez nem az én ágyam.”

Jill a kórházban ébred fel és nem emlékszik az elmúlt hat hét eseményeire. Mindenki furcsán viselkedik, a lába eltört és az orvosok azt állítják, fejsérülése is volt. A lány beszélni szeretne a legjobb barátnőjével Simone-val, hiszen ő még az ilyen rossz helyzetekből is mindig a legjobbat hozza ki. Már alig várja, hogy lássa, és elmesélje neki a kiesett idő eseményeit.

Ám a lány halott. És valószínűleg Jill ölte meg.

folytatás >>

 

Ugron Zsolna: Erdélyi menyegző

Milyen lehetett régen a főurak élete? És milyen a fejedelmeké? Na és milyen volt a fejedelem húgának lenni?

Ez a regény Erdélyben játszódik a 17. században. Magyarország három részre szakadt, a két nagyhatalom a Habsburg és a török birodalom leigázta részek mellett Erdély őrizte meg önállóságát. Erdélyben fejedelemség van, ahol sok az árulás és mindent és mindenkit a politika irányít. Vagy talán mégsem?

A Báthoryak mindig is fontos és megosztó szerepet töltöttek be a történelemben. Soha nem hagyhatja őket senki figyelmen kívül. Regényünk idején szerzi meg Báthory Gábor a fejedelmi címet. Húga, Báthory Anna, egy erős és talpraesett lány, aki büszke származására, és boldog akar lenni. Ám sajnos, mint sokan, ő is először - csupán a politika miatt - kényszerházasságba kerül Bánffy Dénes urammal, akivel megvannak egymás mellett, ám a boldogság kulcsa, a szerelem hiányzik… Anna már titokban másnak szánta a szívét. Eszterházy Miklósnak, aki megígérte, egyszer nagyúr lesz ő is, és majd eljön érte...

folytatás >>

 

Kasie West: Szívességből szerelem

Minden lánynak nagy és fontos esemény a bál, főleg a végzősöknek. Ezzel Gia sincs másképp, akinek ez az esemény most még fontosabb, mint valaha: be kell bizonyítania a barátnőinek, hogy az egyetemista pasija igenis létezik, és együtt vannak. Ezzel csak egy probléma van. Bradley (a hihetetlen barátja) a bál bejárata előtt exszé avanzsált és szakított a lánnyal:

„Soha többé nem akarok szóba állni veled. Sekélyes vagy, egoista és sznob, úgyhogy megérdemled, hogy egyedül menj be!”

Giának elő kellett állni valami tervvel, mivel nem akarta, hogy Julie, aki gonosz és igazán nem is az ő barátnője, teljesen kikészítse és hazugsággal vádolja az év további részében. Így hát keresett egy Pót-Bradley-t csak arra az estére…

folytatás >>

 

Agatha Christie: Tíz kicsi néger

Egy sziget, tíz látogató. Egy sziget, tíz halott. Ez hogy lehetséges? Egy Agatha Christie krimivel.

Tizen kapnak meghívást a Néger-szigetre, mindannyian idegenek egymásnak. A sziget tulajdonosának a kilétét homály fedi. A Tíz idegen örül a meghívásnak, hiszen egy hétre kikapcsolódhatnak. Ám mégis furcsa ez az ügy. Senki sem találkozott az úgynevezett Mr. Lacky úrral, aki mindnyájukat meghívta, még a két főből álló személyzet sem.

Első este a házban tartózkodó vendégek figyelmét egy hang bűntettekre hívja fel, amiket ezek az emberek állítólag már elkövettek. Ám egyik bűntett sem bizonyítható. Ez a tíz eset, már jó ideje a feledés homályába merült. Vagy mégsem? Ki lehet az, aki ezekre az ügyekre még emlékszik, ki szerezheti meg a legtitkosabb információkat egy-egy üggyel kapcsolatban? Mégis ki hívta meg őket ide?

folytatás >>

Soós Benedek, a bajai MNÁMK diákjának ajánlásai

Angela Duckworth: Grit

 

Ez a self-help könyv a legújabb tudományos erőfeszítések eredménye, egy mérhető érték megállapítása érdekében, ami
hatékonyabban képes a sikeres személyeket előre jelezni, és ezáltal segít megérteni a sikert kiváltó okokat, melyekre, azt
hiszem mindannyian kíváncsiak vagyunk.

A szerző szerint ez a keresett tényező a "grit", amit alatt szabad fordításban a hosszú célú távok iránti elhivatottság, szenvedély, illetve a kitartás értendő. Külön öröm, hogy az ismertetett koncepciót más tanulmányokkal eredményeivel is
összevetették, mint például Csikszentmihályi Mihály Flow- teóriájával, illetve Carrol Dweck szemléletmód- elméletével.

A köny rendkívül szórakoztató és olvasmányos, ami ebben a műfajban nem elvárás. Kezdő angoltudással rendelkezőknek is ajánlanám, egyáltalán nem nehéz olvasmány.

 

Reed Albergotti, Vanessa O'Connell: Szökésben

 

A Wall Street Journal két újságírója Lance Armstrong életrajzával rukkoltak elő, ami megmagyarázza hogyan nyerhetett a doppingoló Lance hét Tour de France-ot, anélkül, hogy lebukott volna.

A könyv betekintést enged a korrupt sportszövetség sötét üzelmeibe, egy sportoló felemelkedésébe és bukásába, valamint a biciklisport minden szépségébe és brutalitásába. Részletekbe menően leírja, hogy egy motoros miként szállított friss vért a lerobbantnak álcázott csapatbuszba, hogyan fizették ki a megkent illetéseket és még számos egyéb részletet. Teljes képet kapunk Lance személyiségéről, és az akkoriban a kerékpársportban uralkodó teljesítménynövelőktől fűtött hangulatról, és a használatukat megszervező orvosokról.

Habár a könyv a sporttörténelem egyik legnagyobb korrupciós ügyéről szól, paradox módon velem ez szerettette meg a
kerékpársportot.

 

Khaled Hosseini: Papírsárkányok

 

A könyv Amir, egy tehetős afgán üzletember fia történetét meséli el, aki a szovjet megszállás elől apjával Amerikába emigrál, és így megszakítja a kapcsolatot bizalmas barátjával, Hasszánnal, aki édesapja szolgájának a fia. A történet fő témái, az elvárásoktól terhes apa-fia kapcsolat, bűntudat, és a barátság. A történet rendkívül sötét hangulatú, főleg a társadalom peremén elhelyezkedő Amir emberfeletti lojalitása és önfeláldozása a fölötte álló, hálátlan, de mégis őszinte barátja iránt. A könyv egy másik érdekes aspektusa az elmaradott, pusztulásra ítélt Afganisztán bemutatása. A megszállás  előidézte pánikszerű cselekvéskényszertől, illetve a legszegényebb tehetetlen várakozásától, a bizonytalan, reménytelen, nyilvános kivégzésekkel tűzdelt, terror uralta mindennapokig.

A könyvben a legjobb nem is gyönyörű nyelvezet, vagy a fordulatos cselekmény, hanem a képesség, hogy rábírja az olvasót a "magátólértetődő" javak és értékek jobb megbecsülésére.

 

George Orwell: 1984

 

A főszereplő Winston Smith egy totalitárius államban tengeti mindennapjait a lázadás ötletét dédelgetve. Sajnos erre semmilyen kilátás sincs, ugyanis a titokzatos Nagy Testvér kamerákon keresztül mindenkit folyamatos megfigyelés alatt tart, és folyamatban van a nyelv leegyszerűsítése, hogy az emberek ne tudják kifejezni a magukat, illetve hogy ne is tudjanak megfogalmazni államellenes gondolatokat. Ha mindez nem lenne elég, a fennálló, végeláthatatlan háborúja a világ másik két-hasonlóan elnyomáson alapuló államával- állandó nyomorban tartja a lakosságot.

A könyvet az teszi nagyszerűvé, hogy hihetetlen realitással ragadja meg egy lehetséges disztópia részleteit. Ez több helyen is megmutatkozik. A könyv elején, Winston hozzájut egy üres naplóhoz és írószerhez. Szó szerint olvashatjuk, amit papírra vet. Nincsenek elkülönült mondatok, igeragozás, semmiféle struktúra, csak a fejében megjelenő szavak kusza halmaza. Ez az egy részlet rendkívül valóságosan érzékelteti az elme leépülését a gyakorlatban. A mű mtele van ehhez hasonló, briliáns, aprólékos fantáziáról árulkodó részletekkel, amik egyszerűen elhitetik az olvasóval, hogy megy kendőzetlenül az emberi jogokon taposó kormány fenntartása mlehetséges.

És ezzel a központi gondolattal járul hozzá, a véleményem szerint legfontosabb emberi tulajdonság, a tudatosság felébresztéséhez.

 

David Deutsch: The beginning of infinity

A könyvet egy oxfordi fizikus írta, a kvantumszámítógépek működési alapjainak kidolgozója. Ez a tény akkor válik érdekessé amikor az ember végigfutja a tárgyalt témák listáját: mémelmélet, neo-darwinizmus, történelem (ezen belül is a felvilágosodás kora), objektív szépség, a társadalom akarata és választások, valamint a filozófia legkülönfélébb teóriáji a tudomány mozgatórugóinak felderítése mellett. Az említett fenoménák olyan szerteágazóak, hogy biztos vagyok benne, már most is felkeltette valami az érdeklődésedet, arról nem is beszélve hogy bármilyen hihetetlen is, minden egyes téma szerves részét képezi, sőt alakítja, formálja a világunkat. Az olvasó elé tárt ötletek közérthető okfejtésekből vannak felépítve, ami nem jelenti hogy könnyű olvasmány, de bárki megértheti, aki rászánja az időt. Garantáltan olyan dolgokat ért meg az olvasó, amikről sosem gondolta volna hogy érteni fogja, és épp ezért egy életre megváltoztatja a világnézetét. Ha személyes véleményem nem lenne elég meggyőző, akkor hivatkozahtnék a nagymúltú brit lap, a Guardian pozitív kritikájára, vagy Mark Zuckerberg olvasólistájára, amin szintén szerepel a könyv.

Mindenkinek ajánlanám akinek elege van a népszerű, felszínes, egynapos olvasmányokból, ezért az értelem legjavára áhítozik, és nem retten meg a kihívásoktól.

 

Jonathan Ellenberg: Hogyan ne tévedjünk

A könyv legjobb ajánlása az első fejezet elolvasása lenne. Ha az nem kelti fel az érdeklődésed, akkor tényleg ne olvasd el. A könyv a matematikáról szól. Az olyan érdekes területeiről, ami miatt félretettem minden előítéletemet a tárgyal kapcsolatban, feltornásztam a jegyemimet és az egyik gyengémből az egyik kedvenc témám lett, akár iskoláról, akár a szabadidőmről van szó. A könyv bemutatja a matematika jelentőségét a mindennapi életünkben, megvillantva ezzel az emberiség leghatásosabb fegyverét az élet bármely területén fellépő problémával szemben. Politika, szociológia, igazságszolgáltatás, orvoslás, gazdaság, hadügy: mind hazai pálya a matematika hideg logikájának. Már csupán ezért a felismerésért érdemes elolvasni, főleg egy olyan környezetben (nem csak az iskola, hanem a felnőttek körében is), ahol a matematikát félreismerik és túlmisztifikálják.

A könyv talán pont az előítéletek miatt íródott humorosan, könnyed stílusban.

Leginkább azoknak ajánlanám, akik eltűnődtek rajta, hogy mire is fogják használni a matekórán tanultakat.

 

Kazuo Ishiguro: Soha ne engedj el

 

Mielőtt bárkinek ajánlanám ezt a könyvet, el kell mondanom, hogy egyáltalán nem romantikus alkotásról van szó, hanem inkább sci-firől.

Az elbeszélő egy a saját élettörténetét meséli el, ahogy szülők nélkül, egy különleges iskolában, izoláltan nő fel, csupa hasonló gyerekkel, majd később felnőttkorát, ahogy elfoglalja a számukra kijelölt állást és mindeközben végigkíséri az emberi lélek fejlődését.

A könyv fő témája a morál. Központi kérdését talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy meddig áll hatalmunkban mások fölött rendelkezni, ha tevékenységünk semmiféle negatív érzést vagy ellenállást fejt ki az alanyból. Milyen korlátok közé zárhatjuk az egyént, az ő boldogsága és a társadalom hasznának maximalizálása érdekében?

Mindebből látszik, hogy a könyv mindenképp állásfoglalást provokál, ami rendkívül élvezhetővé teszi. További erőssége, a gyöngyszemként felbukkanó pillanatképek, amik nagyon közvetlenül közölnek mindennapi érzelmeket, és nem hagyják az olvasó lelkivilágát érintetlenül.

Mindenkinek ajánlanám a könyvet, személyes tapasztalat alapján főleg azoknak, akik a kafkai elemeket nem destruktívnak vagy depresszánsnak találják, hanem üdítő irodalmi fogásnak.

Joseph Heller: A 22-es csapdája

 

A könyv egy háborús regény, a különc bombázópilóta, John Yossarian egy életszakaszát követhetjük végig, amit egy olasz támaszponton tölt a második világháború alatt. A támaszponton uralkodó abszurd és kaotikus hangulatba enged betekintést a sajátos narráció, mely egy-egy szereplő végbemenően részletes leírása után, személyes tapasztalatokon keresztül mutatja be egy esemény hatását az egyénre, illetve a kialakult helyzetre. Az egyszerűnek tűnő helyzetek is egészen összetettek, csakúgy mint a könyvben betöltött szerepük, ami néha egészen későn válik világossá. A kirakós darabjai apránként kerülnek a helyükre és mindig új szemlélettel ruházzák fel az olvasót. Épp ezért a fő téma (a pacifizmus mellett) az utolsó oldalig rejtve marad.

Egy zseniálisan megírt mű, az egymást látszólag ötletszerűen követő fejezetekben nagyfokú rendezettség fedezhető fel. Egyszerűen érződik, hogy rengeteg időt és energiát fektetett bele az író. Mindenkinek kötelezővé tenném, hiszem, hogy még azok is szeretnék, akik egyébként ki nem állhatják a háborús regényeket.

Bernhard Schlink: A felolvasó

 

Ezt a könyvajánlót kénytelen vagyok személyes hangnemben írni, ugyanis nem sok mindent tudnék felidézni az író stílusából, illetve a számtalan problematikából, amit az író felvet, és ebben az esetben ez egy jó dolog.

A történet Michael és a nála idősebb Hanna kapcsolatát meséli el három fejezeten keresztül, Michael gyerekkorától a halálukig. Az első fejezet magával ragadja az olvasót, a maradék kettő pedig egetrentgető fordulatokkal szolgál. A szélsőségek gyakori alkotóelemei a könyvnek, elégy csak megemlíteni, hogy előfordul, hogy Michael és Hanna egy egész fejezeten keresztül nem is érintkeznek egymással.

A központi téma a második világháború eseményeinek feldolgozása német oldalról, épp ezért nagyban segít megérteni a németek mai kultúráját, aminek sajnos szerves részét képezi a huszadik század legpusztítóbb fegyveres konfliktusának kirobbantása miatt érzett lelkiismeretfurdalás. Ez a fiatalabb olvasókat hidegen hagyhatja, engem se ez fogott meg, hanem a félelmetes realitás amellyel az író megragadja a serdülőkor örömeit és bánatait és megmutatja a fiatalkori tapasztalatokat hatását az életünkre, ami számomra teljesen új élmény volt.

A Felolvasó az egyik legnagyobb hatású könyv, amit valaha olvastam.

 

Chuck Palahniuk: Harcosok klubja

 

A könyv megrázó üzentet közöl. Az életed teljesen értelmetlen. Minden erőfeszítésed ellenére boldogtalan, unalmas életre vagy kárhoztatva, és a legrosszabb hogy ezt észre sem fogod venni.

A főhőst különös útra tereli ez a felismerés, miután mindene odaveszik egy tűzvészben. Az olvasóval együtt, egyik pillanatról a másikra elfogja a civilizált társadalom iránt érzett undor és keserűség. Ezután már csak egy lépés az erőszak felhasználása, hogy az embereket ráébresszék az őket körülvevő valóság mivoltára.

Az olvasási élmény meglehetősen depresszív, én legalábbis foggal-körömmel ragaszkodtam az általam fontosnak vélt dolgokhoz, és igazi szellemi kihívást követelt értelmet találnom a jelenlegi életemben.

Az én vélemény minden estere az, hogy a könyv egy ügyesen torzított világképet tár elénk, és az olvasót rákényszeríti az igazán fontos dolgok meglátására, ezért mindenkinek ajánlom.

 

Carol Dweck: Szemléletváltás

 

A könyv szerzője a pszichológia professzora a Stanfordon. Legújabb könyve két nagy csoportba sorolja az embereket a kudarchoz való hozzáállás szerint: fejlődő és rögzült szemléletmódúak. És amellett érvel, hogy az életben ez a szemléletmód nagyban befolyásolja, hogy milyen sikeresek leszünk. A legjobb az egészben az, hogy megmutatja, tudatos erőfeszítéssel, hatékonyan lépéseket tehetünk szemléletmódunk megváltoztatására, aminek azonnal érződik a hatása a mindennapi életben. Talán Bill Gates foglalta legjobban össze a könyv mondanivalóját: amit magadról hiszel, befolyásolja, hogy mit érsz el. A könyv pontosan ezt kínálja. Nem teszi az embert okosabbak, illetve semmilyen készséget sem fejleszt, csak egy egyszerű hiedelem megváltoztatásával kíván az egész életünkre hatással lenni, amit tapasztalatom szerint el is ér.

Bárkinek ajánlanám, aki nyitott az új ötletekre, egy nagyobb jó reményében.

Franz Kafka: Az átváltozás

 

Az író a jogi diploma megszerzése után egy biztosítónál helyezkedett el, ahol a munka jórésze az emberek halálára és más szerencsétlen események bekövetkeztére való splekuláció. Úgy gondolom, hogy ez, valamint hogy műveit állítólag éjszaka írta, nagyban hozzájárult a központi témák kialakulásához  mint például az izoláció, diszfunkcionális szociológiai, valamint családi modell, illetve a lét értelmetlenségétől való szorongás.

Már a témák önmagukban sem hétköznapiak, de a varázslat a szenzációs, ötletes kifejtésben rejlik, mint például az ikonikussá vált, felütéssel kezdődő első mondat („Amikor egy reggel Gregor Samsa nyugtalan álmából felébredt, szörnyű féreggé változva találta magát ágyában.”), az észrevétlenül változó narráció, vagy a gondosan megtervezett lakás, ami az egész  cselekmény helyszínéül szolgál. Külön említést érdemel az irodalmi szaknyelvben  "kafkai"-ként elhíresült stílus, ami a valósághűt a látomásszerűvel gyúrja egybe. 

Ha egyetlen okot kéne megnevezzek, hogy miért tartom művet annyira nagyszerűnek, egyértelműen az lenne, hogy mind a mai napig nem tudom eldöndenti, hogy a végkifejlet pozitív vagy negatív-e. Ez azért is jelentős dicséret, mert egymásnak ellentmondó körülmények között is nagyon könnyen alakítok ki megalapozott véleményt. Például szilárd meggyőződésem, hogy a könyv főszereplője sosem alakult át semmilyen bogárrá, annak ellenére hogy az első szám, első személyű elbeszélője részletesen leírja például a plafonról való lógást. Erre történelmi tények és több részlet is utal a könyvben, amiket itt nem fejtenék ki, abban a reményben, hogy az Olvasó kedvet kapott a könyv elovasásához, és saját maga bukkanhat rá az árulkodó részletekre.
 

Bedő Eszter, a Széchenyi István Gimnázium diákjának ajánlásai

Kelly Oram : Szívzűrterápia strébereknek

 

Ismételten egy gimis szerelmi történetbe csöppenünk Kelly Oram : Szívzűrterápia strébereknek című műve által. A könyv a két főszereplő, Avery és Grayson szemszögéből mutatja be a történetet. Avery egy visszahúzódó, úgymond stréber lány aki mindig is szerelmes volt legjobb barátjába Aidenbe. A fiúnak fogalma sincs erről és amikor közli a lánnyal, hogy barátnője van és arra kéri, hogy kevesebbet lógjanak együtt, a lányban egy világ omlik össze.  Grayson, Aiden bátyja pontosan a lány ellentéte. Ő a suli legmenőbb pasija és kosár csapatban is játszik. Amikor Avery összeomlik, kocka  létére a tudományba menekül és elkezd egy kísérletet végezni, amely arról szól, hogy az összetört szív csak akkor gyógyul meg, ha átmegyünk a gyász hét fázisán. Ehhez kell egy külső megfigyelő. Ő lesz Grayson.

 

folytatás >>