Vissza a nyitóoldalra

Medvegy Zsuzsanna

Pályakép >>

Interjúk, cikkek, beszélgetések >>

Díjak, kitüntetések >>

 

"Az Intercisa Múzeum közművelődési munkatársa, a dunaújvárosi és városkörnyéki művészeket összefogó Újpart Egyesület elnöke. 
Medvegy Zsuzsa népművelés-könyvtár szakon végzett a főiskolán. 1972-ben került Dunaújvárosba. A Bartók Béla Művelődési Központban kezdett dolgozni, munkája elsősorban az Uitz Béla kiállító terem kiállításainak szervezése volt. A 80-as évek elején sok képzésen részt vett, ennek eredményeként az akkor induló játszóházi mozgalom egyik résztvevője, igényes programok szervezője volt. A Bartókban igazgatóhelyettes, majd egy évig igazgató volt. 
Tizenegy év után, 1983-ban ment át az MMK-ba. Ez természetesen tevékenységváltással is járt, hiszen a két intézmény profilja is más. Itt feladataihoz tartozott a különböző programok, rendezvények tervezése, szervezése, a lebonyolításban való részvétel, az intézményben működő csoportok munkájának segítése lett. A Folyosó Galéria kiállításait szervezte, és a játszóházak szervezése továbbra is fontos foglalt el tevékenységében. Inkább háttérben szeret dolgozni, de fontosnak tartja hivatásában a kapcsolattartást az oktatási, közművelődési intézményekben dolgozókkal, művészekkel is. 
Medvegy Zsuzsanna 2004. február 11. óta közművelődési munkatársként dolgozik az Intercisa Múzeumban. Az Intercisa Múzeum kötelékében eltöltött hat év alatt bizonyította, hogy a - más szakterületen dolgozó kollégákkal együttműködve - sikeresnek értékelhető múzeumi nagyrendezvények megvalósításának Dunaújvárosban is van létjogosultsága. Évente rendszeresen szervezi, előkészíti és levezényli a Múzeumok Éjszakája, a Kulturális Örökség Napjai és a Múzeumok Őszi Fesztiválja programjait. Múzeumpedagógiai rendhagyó órákat, a gyűjteményekhez igazodó kreatív kézműves foglalkozásokat tart minden korosztályú tanulócsoportoknak. Tematikus kiállítások kurátoraként és ismeretterjesztő előadások szervezőjeként is tevékenykedik. Tevékenységével más múzeumi helyszíneken is képviseli az Intercisa Múzeumot: foglalkozásokat tart a gorsiumi és az aquincumi Floralián, a Nemzeti Múzeum Múzeumi Majálisán, a dunaszekcsői Lugio-napokon stb. Részt vett a Duna menti római kori lelőhelyek muzeális intézményeiben dolgozó kollégák kezdeményezésére alakuló Limes Szövetség megalapításában, melynek tagjaként a dunaújvárosi római kori múlt emlékeinek, az Intercisa Múzeum tevékenységének és programjainak népszerűsítése érdekében munkálkodik. Az intézményi költségvetésben fedezethiányos közművelődési és múzeumpedagógiai feladatok megvalósításához támogatások megszerzésével, pályázatok készítésével teremti meg a financiális feltételeket. 
Többek között az ő múzeumpedagógiai tevékenységének elismeréseként választották be az Intercisa Múzeumot 2008-ban a közé a tíz magyarországi múzeum közé, amelyek részt vettek a Társadalmi Megújulás Operatív Program „Múzeumok Mindenkinek Program – Múzeumok oktatási-képzési szerepének erősítése – Központi módszertani fejlesztés” kiemelt mintaprojektjének a megvalósításában. 
Medvegy Zsuzsanna szakmai felelősként vett részt a TIOP „Múzeumok iskolabarát fejlesztése és oktatási-képzési szerepének infrastrukturális erősítése” című pályázat előkészítésében, és megvalósításában. 
2004-ben jött létre a helyi képzőművészeket összefogó Újpart Egyesület, amelynek Medvegy Zsuzsa alapítástól az elnöke. Aktív résztvevője és motorja a programok, kiállítások (pl. Szombathelyen), alkotótáborok (pl. Móron) szervezésének, kiadványok előkészítésének. Ellátja az egyesület adminisztratív feladatait is."

Forrás: Dunaújváros.com >>

Díjak, kitüntetések:

2010 - Pro Cultura Intercisae