Gyermekkönyvtár

99 magyar népmese >>

A régi, nívós mesekönyvek küllemét és hangulatát idéző kötet a magyar népmesekincsből nyújt át egy híján százat. A meséket Mezey Katalin válogatta és írta át részben Ágh István Parazsat evő paripa című kötete alapján, de az átdolgozáshoz felhasznált irodalom között ott találjuk pl. a Süss föl Nap!, Magyar népköltészet, Székely népköltési gyűjtemény, Jugoszláviai magyar népmesék, 777 magyar népmese stb. műveket is. A csillagszemű juhász, A kis gömböc, A két bors ökröcske, Fehérlófia, Tündérszép Ilona és Árgyélus, Mirkó királyfi története mellett állatmeséket, csalimeséket, Mátyás király-történeteket és tanulságos tanmeséket is találunk a könyvben. A kötetet Jankovics Marcell színes, egész oldalas illusztrációi kísérik, melyekbe azon falvak népművészetéből is igyekezett egy keveset belecsempészni, ahol e mesék születtek.

André Ferenc: Bújócskaverseny >>

A koronavírus sorsátalakító hatáshullámát segít megérteni és feldolgozni a gyerekeknek ez a szellemes verses mese, amelyet az erdélyi magyar irodalmi élet fiatal generációjának egy ígéretes tehetsége, André Ferenc jegyez. A valós járvány köré mesét szőtt a szerző. Ebben egy gonosz varázsló elirigyli az emberek jókedvét, és elhatározza, hogy véget vet ennek a sok örömködések. Rontást küld, amiből járvány gerjed: "Vége a táncnak, némul a nóta, / Szomorúságba fordul a móka. / Lassan az egész ország beteg, / S ugyanazok a tünetek!" A tudósok tehetetlenek, egyedül egy Bence nevű kisfiú jön rá, hogy nem átlagos betegségről, hanem varázsjárványról van szó. Pajtásával, egy zoknimanóval együtt lépnek a tettek mezejére - hátha együtt meg tudják menteni a világot a koronavírustól. A verses mese végén - hála nemcsak Bencééknek, de Szandinak, Hannának és más bátor gyerekeknek is - végre véget ér a betegség és szerencsére a karantén is!

Bertman, Jennifer Chambliss: A feltörhetetlen kód (Könyvvadászok 2.) >>

Az amerikai Jennifer Chambliss Bertman 2015-ben kezdte el Könyvvadászok című tematikus sorozatát. Magyarországon a második kötetét vehetik kézbe a Pozsonyi Pagony Abszolút Könyvek sorozatának kis és nagy olvasói. A főszereplő, Emily szülei végül úgy döntöttek, hogy a család – hosszas, tizenkét államra kiterjedő vándorlás után – San Franciscóban marad, így a kislány és új barátja, a szomszédban lakó James tovább folytathatják a könyvvadászatot. De minden megváltozik, miután megszereznek egy kódolt üzenetet, amit a tanáruknak, Mr. Quislingnek címeztek. A két gyerekben felébred a kíváncsiság, és nekilátnak, hogy kiderítsék, mi köze van a Niantic nevű hajónak, a rejtélyes tűzeseteknek, a Mark Twain köteteknek és Mr. Quislingnek a titokzatos, feltörhetetlen kódhoz.

Caldwell, Stella: Fiatalok, merészek, lenyűgözőek: 25 fiatal, aki megváltoztatta a világot >>

Gyermekeknek, kamaszoknak ajánlja elsősorban kötetét Stella Caldwell, melyben huszonöt fiatalt mutat be, akik megváltoztatták a világot. Úgy gondolja ugyanis, hogy az ő történetük inspirációt adhat a többieknek is, hogy megvalósítsák elképzeléseiket, az élet különböző területein. A sort a naplóíró Anne Frank nyitja és Greta Thunberg, a svéd környezetvédelmi aktivista zárja. Kettejük között olyan további fiatal példaképekről ír még a szerző, mint az amerikai faji elkülönítéssel az ötvenes években szembeszálló tinédzser, Claudette Colvin, az iskolai lövöldözést túlélő, a szigorúbb fegyvertartásért küzdő Emma González, a gyermekházasság ellen rapvideókat készítő Sonita Alizadeh, a bátor amerikai AIDS-aktivista, a 18 évesen elhunyt Ryan White ,vagy a világméretű faültetési programot szervező Felix Finkbeiner.

Dornbach Mária: Égig érő mesefa >>

Dornbach Mária néprajzkutató évtizedek óta foglalkozik afrikai, afroamerikai és latin-amerikai indián próza- és meseirodalommal. Ő állította össze ezt a csodaszép népmesegyűjteményt, "furfangos állatokról és varázslatos hősökről" szóló történetek gazdag kollekcióját. A sztorik típus szerint lettek négy nagy fejezetbe válogatva: a sor a Tanító mesék nyitják meg, ezt követik a Ravaszdi és a Magyarázó mesék, valamint az utolsó szakaszban (A kicsúfolt jaguár. Avagy többet ésszel, mit erővel...) a bölcs megfontoltságra intő történetek, legendák. A szöveget Grela Alexandra igényes, művészi értékű színes rajzai illusztrálják.

Droop, Constanza: Az évszakok (Mit? Miért? Hogyan? Scolar mini 8.) >>

Az óvodás korúak éghajlatunkról szóló ismereteit bővíti játékosan a német szerző kis képeskönyve. A négy évszakról címbe szedett kérdésekre a képeken elhelyezett kis ablakocskák kihajtásával kereshetik a választ a kicsik. Mikor jön el a tavasz? Mit csinálunk nyáron? Mikor van itt az ősz? Mit csinálnak az állatok télen? Az évszakok okairól a didaktikusan Napsugárnak elnevezett család tagjai mesélnek a gyerekek számára is ismerős, évszakokra jellemző programjaikkal.

Ganeri, Anita: Csillagok meséi >>

Különféle mítoszokban, legendákban külön helyet foglalnak el azok, amelyeket az égre képzelt csillagkép ihlettek; érdekes, hogy nincs olyan nép ezen a világon, akik ne szőttek volna az égi konstellációk mögé alakokat, történeteket. Ezekből állított össze egy kötetre valót Anita Ganeri, aki kontinensenként rendezte fejezetekbe a "csillagmeséket". Az első rész kissé rendhagyó, Európát ugyanis kizárólag az ókori Görögország képviseli Perszeusz, a Kos, a Nagy és Kis Kutya, Herkules, Androméda, a Kis és Nagy Medve, a Hattyú mítoszának átirataival. Ezt követik az amerikai, afrikai, ázsiai, ausztráliai és óceániai kalandok. Külön izgalmas, hogy ezek között több Tejút-, Nap- és Orion-legenda is helyet kapott, így a gyerekek összehasonlítják, melyik nép milyen történetet alkotott ezeket az égi jelenségeket látva.

Kenney, Daniel: A rejtélyes Mr. Jekyll esete (Mateknyomozók 2.) >>

Új nyomozócsapattal ismerkedhettek meg az első részben a krimirajongó gyerekek: kezdetét vette ugyanis a Mateknyomozók kalandsorozata, amely arra igyekszik rávilágítani, hogy a sokak által unt, utált tantárgy bizony nemcsak hasznos, hanem roppant szórakoztató is tud lenni . A Ravensburg kitalált városkájában játszódó történetben visszatérnek a furfangos, éleseszű kis szereplők, tizenkét éves Stanley Carusoe is, meg a pajtásai, Gertie, Felix és Charlotte. Míg korábban ők maguk okvetlenkedtek bele a rendőrség munkájába, addig most már a ravensburgi nyomozó kéri a segítségüket. Ezúttal nem rablásról van szó, hanem vandalizmusról: valaki filctollal viccel-rombol a városban, és mindegyik műve alá odafirkantja, hogy "Mr. Jekyll"…

Kiss Ottó: Legszebb költéseim >>

Ismét Kiss Ottó szellemes, könnyeden pergő rímeit, kedves-vicces sztorijait élvezhetik a gyerekek egy kötet erejéig. Ebben csupa olyan költemény kapott helyet, amelyben bizonyos Laci bácsi mesél a kicsiknek arról, hogy miként döntötte el, hogy mi lesz a hivatása, és hogyan lett elkötelezett rajongója az állatoknak. Az Etetés a ház körül című versből kiderül, hogy a sokféle jószágról - beleértve a malacot, kecskét, sünit, cinkét, kutyust, cicát, a baromfiudvar lakóit, sőt a csigát is - miként kell gondoskodni. Az Élet a Zoo állatkertben (amelyet a gondnok bácsi mesél) pedig körbekalauzol az egzotikus, csak itt látható fajok között. Így búcsúzik a narrátor a kis olvasóktól: "Így élünk mi együtt (a Zoo állatkertben, / itt költöttem én is / ki a legszebb versem. / Ez lenne az, kérem, / pont az, amit mondok, / rímel is, meg hosszú, / én írtam, a gondnok.".

Lassahn, Bernhard: Diáktörténetek - Olvasó Leó >>

A rövid, jól olvasható, öregbetűs kötetben hat diáktörténet kapott helyet. Lóri az állandóan elkéső kisdiák olyan magyarázatot ad késésére, amely elűzi a tanító néni haragját (Lóri, a kidumálás királya). Rudi nagypapa gyerekkorának iskolai élményeiről mesél (Szép jó reggelt, Körmös tanár úr!). Sárit, a minden reggel morcosan iskolába induló kislányt nagyi Mici cicáról szóló példázatos története deríti jobb kedvre ("Jó reggelt!"). Az eltűnt fogszabályozó esete, a kézzel festett mesefigurák csereberéje (Mikor lesz már vízilovam?) a farsangi mulatság következménye (Winnetou hallgat) pedig alaposan fölborítja a tanrendet, és napokig izgalomban tartja a diákokat. A vidám elbeszéléseket a nyolcéves korosztály mellett - a gyengén látóknak, a diszlexiásoknak és olvasási zavarokkal küzdő alsó tagozatos diákoknak is érdemes ajánlani.

Lindgren, Astrid: Harisnyás Pippi talál egy csunkot >>

Ismét visszatér a mesebeli városka szélén éldegélő szeplős, copfos kislány, Harisnyás Pippi, Astrid Lindgren mára legendássá vált gyerekhőse. A történet elején Pippi nagy hírrel fogadja barátait: Tomit és Annikát. Kitalált egy új szót, mégpedig azt, hogy „csunk”. De vajon mi lehet az? A sárban taposás hangja? Valami édesség? Ruhaféle? Egy ritka betegség? Vagy éppen a kékre festett zászlórúd csúcsán lévő gomb? Mivel a gyerekeket nem hagyja nyugodni a dolog, megpróbálják fellelni azt a rejtélyes „csunk”-ot… A történet korábban a Harisnyás Pippi a Déltengeren című gyűjteményes kötetben már olvasható volt; most fejezetekre bontva, Ingrid Vang Nyman rajzainak kísértében, nagyobb betűkkel szedve jelenik meg.

Majaluoma, Markus: Apa, vegyünk nyaralót! >>

Apa, azaz Rózsadombi Benedek és három gyereke: Oszi, Vejnő és kishúgocskájuk, Annamari ismét akcióba lendülnek ebben a könyvben. Az események akkor lódulnak meg, amikor Apa a helyi lapban kiszúr egy apróhirdetés, amely egy tóparti nyaralót kínál megvételre. Erre mindenképp szüksége van a Rózsadombi családnak! Meg is veszi, és ahogy szoktak, bepakolnak minden haszontalan dolgot, amit csak találnak otthon, és az egész bűbájos, rendetlen banda elindul az új vityillót birtokba venni. Az első meglepetés, hogy a ház jó harminc fokos szögben dől balra, a második, hogy se híre se hamva tónak a közelben, a harmadik pedig, hogy nemcsak tó, de semmilyen víz nincs bevezetve. No de ez nem jelenthet gondot nekik, elalszanak úgy ahogy vannak, szutykosan. Apa éjszaka matatásra ébred - tán csak nem betörtek a vityillóba?

Mañeru, María: II. Ramszesz íja (Mindentudók klubja 9.) >>

Ismét visszatérnek a Mindentudók klubja tagjai, a Callender régészházaspár gyermekei: a tizenegy esztendős Laura, a kilencéves Robin, az örökbe fogadott Ahmed, az ötesztendős Petra és Thot nevű kismajmuk. Szüleik miatt ezúttal épp egy dögunalmas II. Ramszesz-konferencián kell részt venniük. Fischer doktor előadása azonban cseppet sem unalmas, s csak ezután jön az igazi meglepetés. A fiatal professzor tízéves lánya, Diana ugyanis kiváló íjász, aki az előadás keretében bemutatót is tart az ókori egyiptomi íjászatról. Nem véletlen hát, hogy a lányt is beveszik a klubba. Részt vesznek a II. Ramszesz-kiállítás tárlatvezetésén. Mindeközben kirabolják a múzeumot: a fáraó értékes íjának nyoma vész…

Mañeru, María: Anubisz ládája (Mindentudók klubja 10.) >>

A Mindentudók klubja címen futó gyermeksorozat tizedik kötetében a Calander család tagjai: a régész házaspár, Larry és Liza, valamint gyermekeik, Laura, Robin, Ahmed és Petra Kairóból Londonba utaznak. Izgatottan készülnek az utazásra, na meg a British Museum legendás egyiptomi gyűjteményének megtekintésére. Az ott őrzött ritkaságok azonban mások érdeklődését is felkeltik, többek között egy furcsán viselkedő párosnak, akiket a gyerekek igyekeznek szemmel tartani. Nem hiábavaló a gyanakvásuk: a páros elemeli Anubisz ládáját, ám előtte még a gyerekek kismajma, Thot érthetetlen okból belemászik a ládába. A műkincsrablóknak sikerül meglépniük, de a gyerekek a nyomukban vannak. Nemcsak az értékes láda a tét ugyanis, hanem Thot élete is…

Nyulász Péter: A Gemini kód (Berger Szimat) >>

Ismét visszatér Bugac Pongrác, a dörzsölt és tapasztalt mudi, a BerGer Szimat Szolgálat vezetője. Egyik nap örömmel megy kedvenc unokaöccséhez és -húgához, az ikerpár Maxihoz és Trixihez. Egyértelműen úgy tűnt ugyanis, hogy „hideg löncs”-re hívták őt, Pongrác pedig imádja a hasát. Kissé lelombozódik azonban, mikor kiderül: a „He-dog Launch”-ról, egy szuperhősös online szerepjátékról, s annak évadnyitójáról van szó. Éppen, amikor kezdetét venné a játék, a képernyő elsötétül, hamarosan pedig a telefon is megcsörren. Berci bátyó van a telefonban, és Szilas Bundi hajójára, a Kajla fedélzetére hívja, mely éppen a Hajógyári-szigetnél horgonyoz. Megérkezik Fürge és Piroska egy repülő autóval, és mindannyiukat a hajóra szállítják. Kiderül, hogy hekkertámadás érte a Földet…

Ókori birodalmak - Görögök és rómaiak >>

Kik voltak az ókori görögök? Hogyan jöttek létre a városállamaik? Hol hoztak létre a görögök gyarmatokat? Milyen volt az élet a klasszikus korban Athénban? Milyen volt az ókori görög demokrácia? Hogyan hódoltak az isteneknek? Milyenek voltak a görög oszlopok? Miből állt a hopliták felszerelése? Hogyan öltözködtek Hellaszban? Milyen hatást gyakorolt a görög kultúra a világra? Hogyan alapították Rómát? Hogyan működött a szenátus? Ki volt az első császár? Kik voltak a Vesta-szüzek? Melyek voltak a rómaiak leghíresebb háborúi? Mi jellemezte az építészetüket? Hogyan épültek a vízvezetékek? Mit ettek a rómaiak? S mi mindent köszönhet nekik a világ? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatják meg a gyerekek a választ az angol eredetin alapuló enciklopédiából. A

Richert, Katja: Olvasol nekem? Történetek elalváshoz mesekerékkel >>

Kifejezetten esti közös meseolvasásra készült ez a kötet, benne húsz kedves történettel. A könyv elején megforgatható "mesekerék" található, amelyet ha rulett gyanánt megpörgetünk, valamelyik sztorit szimbolizáló kis képnél fog megállni - így segítheti a szerencse a meseválasztást. Ha kutyus jön ki, akkor a Tanyasi nyaralás-t olvashatjuk, ha a hold, akkor A szellemovi-t, ha az ágy, akkor a Momo, a mumust, ha a korona, akkor A királykisasszonyok bálját - és így tovább. A mesék és a rajzok színvonalát tekintve egyaránt igényes kiadvány ovisoknak szülőkkel együtt ajánlható, de a nagyobbak már maguk is lapozgathatják, gyakorolhatják általa az olvasást.

Rübel, Doris: Segítsünk, osztozzunk, béküljünk ki >>

Kommunikációs, egymás között betartandó viselkedési szabályokra vonatkozó tanácsokat kapnak a gyerekek a Scolar mini legújabb kötetéből. Egy-egy oldalpáron olyanokról esik szó - természetesen a kicsik nyelvén -, mint hogy miként lehet jól kijönni másokkal, miért kell osztoznunk bizonyos dolgokon, mire valók a szabályok, egy veszekedés után hogyan kell egyezséget kötni és kibékülni, miben tudunk másoknak segíteni, mi az a figyelmesség, és mi az, amit semmi szín alatt ne kövessünk el egymás ellen ("nem bántjuk egymást - se tettekkel, se szavakkal").

Sobral, Catarina: Hihetetlen >>

A gyerekeknek kísérli meg elmagyarázni a világ keletkezésének történetét, folyamatát Catarina Sobral. Ehhez kissé szokatlan módon hétköznapi képi világot választott, itt nem láthatóak elképzelt óriásszingularitások, frissen születő irizáló csillagködök, hanem csak kedves gyermekrajz jellegű ábrákon a mindennapi környezetünk, a családtagok, a fa, a labda - rámutatva, hogy valami csodás módon ezek mind-mind valamikor kezdetben egy pontba zsugorodva létezett. Ki érti ezt? Hát bizony a felnőttek nem egészen. De talán a gyerekek könnyebben el tudják képzelni! A folytatásban stilizált, vidám rajzokon jelennek meg az első részecskék és képződmények, az univerzum, majd pedig a Föld és a földi élet keletkezésének folyamata.

Sodor lakóinak nagy könyve (Thomas) >>

Azoknak a kisgyerekeknek ajánlható ez a képeskönyv, akik éppen most ismerkednek Sodor kisvilágával - Thomas mozdonnyal és szorgos munkagép-barátaival. A képeskönyvben egy-egy lappáron, lapon több mint ötven mesekarakter alapadataival ismerkedhetnek meg a kis olvasók. A mozdonyokról kiderül, hogy mi a számuk, a színük, mennyi a kerekeik száma, gőz- vagy dízelmeghajtásúak, kik a legjobb pajtásaik és munkatársaik, és milyen munkákat szeretnek a legjobban végezni. A sínen futó masinák mellett a több "hasznos" munkagép is bemutatkozik röviden: Bulstrode, a bárka; Captain, a mentőhajó; Cranky, a toronydaru; Elizabeth, a teherautó; Flora, a gőzvillamos, Flynn, a tűzoltómozdony - és társaik.

Vadadi Adrienn: Dani biciklizni tanul >>

Újabb „ovis” kötettel jelentkezik Vadadi Adrienn, s a három történet középpontjában egy-egy olyan probléma áll, mely az óvodás korosztály és szüleik számára ismerős lehet. A főszereplő ezúttal Dani, aki mindenkivel jóban van: szeret Ákossal magas tornyot építeni, Petivel autósat vagy rendőröset játszani, de mostanában leginkább Majával érzi magát a legjobban. Lehet, hogy szerelmes belé?... Egy másik történetben Dani biciklizni tanul, méghozzá rendes, pedálos biciklivel. Mindez nem is annyira egyszerű, de Dani kitartó, így a történet végére fel-alá kerekezik az udvaron… A harmadik mesében Dani nagyon álmosan megy az óvodába, mert nem tudott eleget aludni az éjjel. Egész nap majd elalszik, s amikor a többiek előtt kezd ásítozni, a gyerekek, sőt az óvónéni is ásít egyet. De együtt rájönnek arra, hogy nemcsak az ásítás, hanem a nevetés is ragadós…

Wéber Anikó: Marci és Merkúr - Űrlény az osztályban >>

A Most én olvasok! sorozatban megkedvelt Marci, Wéber Anikó meseíró figurája és a legvidámabb osztály kalandjai most hosszabb gyermekregényben folytatódnak. A már folyékonyan olvasó kisdiákok azonban még mindig nagy betűkkel olvashatnak, sok képpel, Rátkai Kornél vidám, színes rajzaival kísérve. A legvidámabb osztályba új gyerek érkezik, aki csak Merkúrként mutatkozik be. A tolltartóján bolygó virít, órák alatt morzejeleket dobol az asztalon, olyan gyorsan számol, mint egy robot, és azt állítja, van egy saját űrállomása. Marci gyanút fog, és nyomozni kezd Merkúr után… De hiába derül ki az igazság, Marci, a vidámságfelelős legnehezebb feladata még hátra van: hogy lesz megint mindenki boldog a legvidámabb osztályban?

Zalka Csenge Virág: A kalóz királylány >>

A szerző 2020-ban megkapta az Év Gyerekkönyv írója díjat a Ribizli a világ végén című mesegyűjteményért. Jelen kötete, A kalóz királylány a díjnyertes könyv párja. Míg az első kötet régi magyar népmesék mai gyerekeknek, a mostani a világ minden tájáról gyűjt össze és mesél újra történeteket merész lányokról, megértő fiúkról és más, izgalmas figurákról. Így hát megszokhattuk, hogy a fiatal „mesemondó lány” a hagyományos történeteket a mai közönség érdeklődésének megfelelően válogatja és fogalmazza újra közérthető és szerethetően mai nyelven. A harmincnyolc mese között olvashatunk az európai népeken kívül örmény, zsidó, kínai, japán, indiai, arab, perzsa, líbiai, kongói, kambodzsai, koreai meséket, sőt olyan különleges helyekről is szerepelnek fabulák, legendák, mint Madagaszkár vagy a Marshall-szigetek.

Hangoskönyvek

Bagdy Emőke: A család jövője, a jövő családja >>

Bagdy Emőke, az egyik legismertebb lélekgyógyász, a populáris pszichológiai irodalom nagyasszonya ezúttal maga szól a közönséghez: a korongon őt hallhatjuk, amint kifejti gondolatait a család témakörében. "Szüksége van-e a családnak megújulásra? Mennyire alakulnak át a családtagok szerepei? Milyen korlátai lehetnek manapság a családalapításnak? Egy dolog azonban napjainkban is változatlan és vitathatatlan: a család szükségessége és varázsa." - írja a kiadvány fülszövegében. A bő órányi (összesen 72 perces), négy szövegrészből álló hanganyag minden érdeklődőnek jó szívvel ajánlható

Doyle, Arthur Conan, Sir: Sherlock Holmes kalandjai I. >>

Ki ne ismerné Sherlock Holmes, a zseniális magándetektív alakját? Azt, aki hűséges segítőtársával, Dr. Watsonnal a legjelentéktelenebb nyomokból, zseniális logikával és a bűnöző pszichéjébe való különleges beleérzéssel rekonstruálni tudja a bűntényt, amelynek elkövetője általában teljesen más, mint akire a rendőrség vagy a közvélemény gyanakszik. Sir Arthur Conan Doyle első Sherlock Holmes-novelláskötetét 1892-ben jelentette meg, tizenkét elbeszélést tartalmazva. Most ebből a klasszikus kötetből válogat ez a hangoskönyv; a 365 perc terjedelmű korongon Fekete Ernő meséli az izgalmas sztorikat - szám szerint hat novellát - a hallgatóknak.