ÚJRAOLVASÓ: Rákosy Gergely: A daru (kisregény, 1976.)

„Egyáltalán ki az, aki követni tudja az emberek színváltozásait?”
A Budapesti Féltartályok Üzemének egyik daruja megroggyant. Folyik a vizsgálat. Nyolcadik hónapja Szomor igazgató íróasztala szinte roskadozik a sok papírtól. A legnagyobb köteget a daruügy iratai képviselik. Három bizottság tizenegy jelentése, ötvenhat meghallgatási jegyzőkönyv, harminckét feljegyzés. Sűrűn gépelt oldal. Mondjuk, egy oldal két perc. Az egészet elolvasni: kilencszáznegyvennégy perc. Majdnem két munkanap. Hozzálásson? Töprengett. Kopogtak. Titkárnője expresslevelet helyezett asztalára. Meghívó. A Vezetéstudományi Társaság elvárja, hogy megjelenjen az Országos Vezetőképző Központ komplex tanfolyamán szerzett tapasztalatok megvitatása céljából. Ez nem igaz mondta Szomor , tegnap fejeződött be az OVK tanfolyam, az volt kedd, ma van szerda, és holnap, csütörtökön, újra értekezlet. Szimpozion! mondta a titkárnő.

Az igazgató tudomásul vette a korrekciót szimpozionnak lenni kell, a daru még várhat.
Rákosy Gergely remek szatíráját a tehetetlen és öncélú bürokráciáról harsány kacagás nélkül lehetetlen olvasni. Nemcsak vidám könyv ez, sokkal több annál: elgondolkodtató.

(fülszöveg)

„Semmit nem észlelt, talán egy kicsit gyorsabb pislogást. Gyorsabb? De mihez képest? Az igazság az, hogy eddig még soha nem figyelte meg Magdika pislogásának sebességét. Egyáltalán milyen a normál pislogási sebesség? Figyelni kezdte saját pislogását, hogy összehasonlítási alapja legyen. De amint elkezdte a figyelést, máris érezet, hogy pislogáa tudatossá válik. A pislogás viszont csak akkor normális, ha tudattalan. Viszont hogy oldható meg, hogy tudatosan figyeljük a tudattalan önnönmagunkon? Tele van az élet buktatókkal!”

(részlet a műből)