Negyven éve volt az első kölcsönzési nap az új könyvtárban

Szerb Antal „Üdvözöljük az olvasót tiszteletteljesen és csendes örömmel.” gondolatának szellemében nyitotta ki először kapuit látogatói előtt az Apáczai Csere János út 9-es szám alatt az új könyvtár. Az első napon közel ezer látogatót fogadtunk, 393 olvasó több mint ezer kötet könyvet kölcsönzött.

1974. november 5-e évfordulóján szeretnénk megköszönni a látogatóinknak, olvasóinknak, hogy ma is magukénak érzik könyvtárunkat. Ez alatt az idő alatt több tízezren kerestek meg bennünket személyesen vagy az interneten keresztül. Azok a látogatók, akik ezen a napon és elkövetkező hetekben személyesen keresik fel könyvtárunkat egy, az ünnepi alkalomra készült könyvjelzővel lepjük meg, az emeleti előtérben pedig képek vetítésével elevenítjük fel a könyvtár múltját.

Negyven év alatt a kölcsönzés, információszolgáltatás mellett rendezvényeket szerveztünk, kiadványokat adtunk ki. Büszkék vagyunk a Helyismereti különgyűjteményünkre, amelyben a városban egyedül álló módon őrizzük, rendszerezzük a nyomtatásban megjelent helyi dokumentumokat. Öt éve kezdtük el digitalizálni a helyi újságokat, napilapokat, amelyek ma már mindenki számára elérhetőek elektronikus formában is. Ezen a területen mi vagyunk a város „nemzeti könyvtára”.  

 

 

Nagy lépés volt a könyvtár életében, mikor megjelent az első honlapunk az interneten 2001. október 25-én.  Ma már otthonról böngészhető katalógusunk, lehet kölcsönzési határidőt hosszabbítani, előjegyzést is készíteni és lehet nosztalgiázni, kutakodni akár a Dunai Vasmű Építője, a Dunapentelei Hírlap, a Sztálinvárosi Hírlap vagy a Dunaújvárosi Hírlap 34 évfolyamának digitalizált dokumentumaiban is. November 5-től ismét új, korszerű formában jelenik meg honlapunk, amelyen keresztül szolgáltatásaink már okos telefonokon, tableteken is elérhetőek. 

TALÁLKOZZUNK A KÖNYVTÁRBAN!

Kapcsolódó linkek: