PETŐFI SÁNDOR DALAI - zenés előadás eredményhirdetéssel

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából szeretettel ajánljuk minden korosztálynak a Kreatív Zenei Műhely különleges koncertjét. Az előadás előtt lesz a PETŐFI MA versíró pályázat EREDMÉNYHIRDETÉSE. Minden érdeklődőt szeretettel várunk május 2-án kedden 17 órakor a Felnőttkönyvtárban!


PETŐFI SÁNDOR DALAI - zenés előadás

Előadó: FERGE BÉLA zenetanár

Közreműködnek: Farkas Judit - ének,
Nagy Salamon - brácsa, Raffai Péter - zongora

2023. május 2. kedd 17 óra
 

 Az előadás előtt lesz a PETŐFI MA versíró pályázat eredményhirdetése.


"Petőfi Sándor költészete, egyénisége nagyon megragadta Ferge Bélát, a Kreatív Zenei Műhely alapítóját, s emiatt, valamint a benne már régóta meglévő Petőfi iránti rajongása miatt döntött úgy, hogy egy Petőfi és a zene kapcsolódásáról szóló előadással is gazdagítja kínálatukat.

„Petőfi régóta nagy szerelem az életemben, amennyire nem szerettem gyerekkoromban, annyira szívemhez nőtt később. Felnőttként az általam addig nem ismert, nagy gondolati költeményei ragadtak meg, és rájöttem, hogy Petőfi sokkal több, mint amit addig hittem róla. Azóta 2-3 évente újra és újra elolvasom az összes versét.”

Nekünk és a Petőfi-előadásnak is az a célja, hogy az emberi lélek virágait adjuk át a közönségnek, s a zene segítségével közelebb juttassuk mindenkihez Petőfit és a költő életútját –

FERGE BÉLA zenetanár."


"A zene és nemzeti költőnk kevésbé ismert, mégis fontos kapcsolódását tárja fel a Kreatív Zenei Műhely vadonatúj zenei előadásában Petőfi dalai címmel. A Petőfi-emlékévre elkészült, igényesen összeállított zenei műsor 3-100 éves korig garantáltan mindenkinek tartalmas és szórakoztató kikapcsolódást nyújt.
 

RAFFAI PÉTER - ZONGORA l FARKAS JUDIT - ÉNEK l NAGY SALAMON - BRÁCSA RAFFAI PÉTER - ZONGORA l FARKAS JUDIT - ÉNEK l NAGY SALAMON - BRÁCSA

Röviden az előadásról

A Petőfi dalai című előadás interaktív ráhangolódással indul, a zenészek bevonják a nézőket, ütőhangszereket adnak a kezükbe, közös éneklésre buzdítják őket. Petőfi gyermekkoráról esik szó, hogyan került kapcsolatba bizonyos dallamokkal és a muzsikával. Kodály és Bartók is megjelenik a műsorban, hiszen e két zenei óriásunk munkássága szervesen kapcsolódik a témához. Ők ketten azt szerették volna ugyanis megvalósítani a zenében, amit korábban Petőfi és Arany kezdett el a költészetben.

Népies helyzetdalok is megszólalnak, melyekből Petőfi többet is írt a nemzeti öntudatra ébredés időszakában, ilyen például a Befordultam a konyhára című nagyon ismert dal. Nem marad ki a műsorból ez utóbbi alkotás sem, mint ahogy a megzenésített Petőfi-versek mellett az úgynevezett népdallá vált költemények sem. Az előadás folyamán nemcsak a költő zeneisége, kedvenc hangszerei kapnak főszerepet, hanem a természethez, állatvilághoz való kötődése is. Talán nem mindenki tudja, de Arany János több Petőfi versre is írt dallamot, a hallgatóság ezeket is megismerheti."

Forrás: Dalos Petőfi - www.petofi2022.hu >>
Kreatív Zenei Műhely >>
Kép: Orlai Petrcih Soma: Petőfi Sándor - wikipedia.hu >>