Író-olvasó találkozó - Vendégünk SZOMOR SÁNDOR, c.r. ezredes, volt dunaújvárosi nyomozó

Az Országos Könyvtári Napok keretében szeretettel várunk minden érdeklődőt Szomor Sándor: A bosszú örvénye című könyvbemutatójára, 2023. október 3-án, kedden 17 órától a Felnőttkönyvtárba! A rendezvény miatt kedden a Felnőttkönyvtár 17 óráig tart nyitva!

 

ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ

Vendégünk:

SZOMOR SÁNDOR

c.r. ezredes, volt dunaújvárosi nyomozó


2023. október 3. kedd 17 óra

A BELÉPÉS INGYENES!

 


Szomor Sándor

"Hatvankét éves vagyok. Jelentős hely maradt az életemben Dunaújváros. Nekem három szent dolog volt az életemben: Ady, Shakespeare, és Rejtő Jenő és, ha akarod a Levi’s, az Adidas és a Sony. Mellette a rock zene. A könyvben látható fotón is egy jó kis ’82-es Scorpions Blackout pólóban sikerült rólam egy fotót elkövetni. Az irodalom és az olvasás szeretete pedig mindig megvolt bennem."
"Az itteni, akkor még műszaki főiskolán végeztem, majd jött a nyomozói pálya 86’-ban, a helyi bűnügyi osztályon, amikor még Böszörményi Zoli bácsi volt itt a kapitány. Rendőri pályafutásom 2021. szeptember 30-ig tartott."


A könyvről - A bosszú örvénye - Krecsányi Kálmán és csapat elől nincs menekvés

"Ez egy klasszikus bűnügyi kalandregény, ami részben fikció, illetve megtörtént események szimbiózisa, többségükben valós szereplőkkel. Közöttük vannak olyanok, akiket a bűnügyes tapasztalataim alapján én formáltam meg, másokat a fantáziám szülöttének tartok."
Kinek szántad ezt a könyvet?
"– Mindenkinek, aki szeret olvasni, pláne érdekes történeteket. Egy kicsit tisztelegni akartam az előttünk élő régi detektívek előtt, hogy minél többen ismerjék meg őket."

"Akiről a könyvem is szól, az a bizonyos Krecsányi, aki 1901-től 12-ig volt az első hazai civil ruhás detektívtestület vezetője."

"A könyvemet én írtam, a borítóját és a nyomda számára a formáját is milliméterre jómagam terveztem. ...Bízok benne, hogy már a címe is megfogja az olvasót. A lényege az, hogy vannak olyan szituációk, rajtunk kívülálló körülmények, amik elől nincs menekvés, csak tudni kell, hogy ha az ember örvénybe kerül, abból is ki lehet jönni, csak fel kell készülni rá."

Balogh Tamás: Szomor Sándor regénye – a fikció és a valóság határvonalán >>


KÖNYVAJÁNLÓ - Könyvtárosok ajánlják - Szomor Sándor: A bosszú örvénye

„Úgy gondolom, hogy életünknek két dolog adhat értelmet. Boldog család és egy sikerekben gazdag hivatás. A kiegyensúlyozott élethez nélkülözhetetlen a feddhetetlenség, a szerénység, az emberség, a szakmai alázat, a tudás. Igény a fejlődésre, és nem utolsósorban egy csapat. Mindazonáltal meg kell adni a módját mindennek. A magánéletben és a rendészeti tevékenység során egyaránt.”

Az 1900-as évek elején játszódó történet egyik főszereplője dr. Várady Péter, aki egy családi tragédiát követően költözik haza Magyarországra. Szülei még Erdélyből menekültek Nyugat-Európába az 1848/49-es szabadságharc után. A balsors azonban Magyarországon sem kíméli, a Pannónia Szállóban az életére törnek, belecsöppen egy gyermekrablási ügybe is, így találkozik Krecsányi Kálmán detektívfőnökkel. Krecsányi és detektívjei lázasan vetik bele magukat az ügyek felgöngyölítésébe, de az elkövetők mintha mindig egy lépéssel előbb járnának. Egyetlen visszatérő, jellegzetes nyom a pepita nyakkendő. Pár évvel később dr. Várady ismét a figyelem középpontjába kerül és az általa megmentett fiatalok, akiket felkarolt, saját nyomozásba kezdenek. Krecsányi felismeri a lehetőséget, és összehangolt rendőri munkával az ügy végére járnak.

Rendkívül érdekfeszítő történet, mely nagyon sok valóságos elemet is tartalmaz. Megismerhetjük a századforduló rendőrségét, a Detektívtestületet, betekintést nyerhetünk annak szövevényes munkájába. Képet kaphatunk a főváros nyüzsgő kulturális életéről is, a történetben találkozhatunk Ady Endrével, Gárdonyi Gézával, vagy éppen Blaha Lujzával.

„Fontosnak tartom, hogy életutunk fontos állomásainál megálljunk egy pillanatra, amikor büszkén visszatekintünk az eredményekre, és tanulva a kudarcokból, erőt gyűjtünk egy szebb jövő felépítésének érdekében.”

Szomor Sándor dunaújvárosi múlttal rendelkező író, aki bő két évtizede kutatja a Budapesti Detektívtestület történetét. Kutatásai során nem csak a szakmai szempontokra fektette a hangsúlyt, hanem a detektívfőnökök esetében az emberi oldal bemutatását is szem előtt tartotta. Regénye izgalmas detektívtörténet, mely elkalauzolja olvasóját a múlt század eleji Magyarország világába.

az ajánlást készítette: Garbaczné Rapcsák Rita