Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1969. október 21-én halt meg Jack Kerouac

"...úton lenni boldogság, megérkezni: halál..." Jack Kerouac

Jack Kerouac, amerikai írót az Úton című regénye tette híressé. A regény körül, amely azóta is a csavargók, hobók, az utazás kedvéért utazók, a rockerek, a szabad lelkek bibliája, már keletkezése idején legendák alakultak ki. Köztudott, hogy Kerouac, aki a 40-es években végigkóborolta egész Amerikát, úgy írta meg a művet, hogy "végtelenített" egymáshoz ragasztott papírokra írta le "lélegzésszerű" gondolatait, hogy azokat ne kelljen megszakítani.

A regény fogadtatása nem volt egyértelmű: a hipsterek, azok a fiatalok, akik torkig voltak a háború utáni amerikai társadalom konformista, konvencionális és konfekcionált életformájával, próféciaként fogadták az író szavait, a korabeli hivatalos kritika viszont a fiatalság felnőttellenes forrongásának, hedonizmusának szélsőséges kifejezőjeként utasította el. A regény cselekménye roppant egyszerű: Sal Paradise, Dean Moriarty és barátaik keresztül-kasul száguldoznak az amerikai kontinensen, miközben végesincs beszélgetéseket folytatnak.

 

 

A vándorlás, a száguldás, a "ma itt, holnap ott" állandó bizonytalansága adja a regény látszólag laza, epizódokra széthulló szerkezetét. Valójában azonban az út, az állandó "úton levés" az atomernyő alatti élet jelképe, a vándorlás maga a cél, s ez a szimbólum teremti meg a mű strukturális egységét.

A regény minden szociológiai tanulmánynál pontosabb látleletet ad erről az életformáról, s arról a folyamatról, ahogy ezek az értelmes, jobb sorsra méltó fiatalok lelkesen és megszállottan elfogyasztják életüket az ivászat, a vad szeretkezések és kábítószerek forgatagában. Ginsberg mondta róla: Jack csak szerelemből, az élet, a visszafojtatlan lélegzés iránti szerelemből tudott írni. Az Úton sikerét soha nem tudta többé elérni. Élete utolsó évtizedében a zen-buddhizmus és az alkoholizmusba torkolló depresszió között vergődött, miközben a kor legjobb fiatal művészei, köztük Jim Morrison, Neil Young, Kris Kristofferson, belőle merítettek ihletet.

Kapcsolódó linkek