Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1968. június 27-én jelent meg a Coca-Cola a közértekben

A magyarországi termelés a Kőbányai Likőrgyárában kezdődött
1886-ban John Pemberton amerikai gyógyszerész előállított egy akkor még névtelen üdítőital-szirupot. Könyvelője, Frank Robinson javaslatára nevezték el az italt „Coca-Cola”-nak, és neki köszönhető az az egyedi írásmód is, amely a márkát jelzi. 1886 májusában kezdték meg az árusítását. 1891-ben Asa F. Candler (szintén gyógyszerész, egyharmadrész tulajdonos) teljes mértékben átvette az üzletet, és egy évvel később megalapította a The Coca-Cola Company-t.

A Coca-Colát 1967-ben, a BNV-n (Budapesti Nemzetközi Vásáron) ismerhették meg a magyarok, ahol kóstolót is kaphattak az italból: az érdeklődés akkora volt, hogy a standot a rendőröknek kellett megóvni a rohamtól. A Magyar Likőripari Vállalat 1967. december 15-én palackozói szerződést kötött a Coca-Cola céggel: 1968 júniusában kezdődött meg a termelés a vállalat Kőbányai Likőrgyárában, egy 5 ezer db 0,2 l-es palack/óra kapacitású gépsoron. 1968. június 17-én elhagyhatta az első magyar palackozású Coca-Cola a gyártósort. Ettől kezdve már a Közértekben (Községi Élelmiszerkereskedelmi Rt) is meg lehetett vásárolni az üdítőt. A II. világháború után ez volt az első, hazánkban előállított amerikai termék, és a harmadik szénsavas üdítő (előtte a Bambi és az Utas volt kapható). A 70-es évek elején valamennyi hazai szeszipari vállalat megkapta a Coca-Cola palackozásának jogát – ekkor már kétféle kiszerelésben, 0,2 l-es és 1 l-es üvegekben árulták.

A reklámot már a kezdetektől fontosnak tartották, és sok energiát és pénzt fektettek a marketingbe. Sokat láthattuk a Coca-Cola karácsonyi reklámát, a Coca-Cola-automata belső, varázslatos világát vagy az utóbbi időben a jegesmedve-családosat. A Coca-Cola mellett a másik legismertebb kólamárka a Pepsi: kettejük közötti rivalizálást az olykor hazánkban be sem mutatott reklámok is éreztetik (pl. a Pepsi reklámja).

A Coca-Cola receptjét titkok és legendák övezik: az igazság azonban az (Coca-Cola honlapja szerint legalábbis), hogy a recept papírjait bankban őrzik és csak két vezető ismeri azt. Egyébként minden palack címkéjén feltüntetik az összetevőket: a kérdés csupán csak az, hogy miből mennyit kellene összeöntenünk, hogy ezt az eredményt kapjuk...

Kapcsolódó linkek