Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1894. október 23-én nyílt meg a New York kávéház

A pesti szóbeszéd szerint a Dunába dobták a kávéház kulcsait, hogy az éjjel-nappal nyitva legyen.

A négyemeletes, eklektikus New York-palotát, 1891-1895 között építették egy amerikai biztosítótársaság részére. Az épület gyöngyszeme a világ legszebb kávéháza volt. Az olasz reneszánszra támaszkodó eklektikus palota kávéházának enteriőrjeit is a historizálás jegyében tervezték. A gazdag anyagfelhasználást és a pompázatos összhatást sokan II. Lajos bajor király palotájához hasonlították.

A Hauszmann Alajos tervei szerint emelt épület homlokzatának szobrait Senyei Károly készítette. A mennyezetet Mannheimer Gusztáv és Eisenhut Ferenc pannói díszítik, a bejáratnál szökőkút, a termekben velencei csillárok kápráztatták el a látogatókat.

A földszinten és az alagsorban működött a híres New York kávéház és étterem.  A kávéházban a női- és játékterem mellett, a "mélyvízben", egy biliárd terem is helyett kapott.

A pesti szóbeszéd szerint a megnyitó napján Molnár Ferenc játékos kedvű újságírótársaival együtt a Dunába dobta a kávéház kulcsait, hogy az éjjel-nappal nyitva legyen.

A Lotz Károly és Mannheimer Gusztáv festményei díszített falak között, a rendkívül szép, gazdagon aranyozott belsőben találkozott a budapesti művészvilág. Itt volt az írók és újságírók Otthon Köre, a Pesti Napló asztala (Bródy Sándor, Nagy Endre, Kemény Simon). A karzaton foglaltak helyet a későbbi nyugatosok (Osvát Ernő, Ignotus, Herczegh Ferenc, Ady Endre stb.) Molnár Ferenc, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes itt írták meg első zsengéiket.

Az ún. veseasztalt ülték körbe a kor irodalomesztétái, kritikusai. A képzőművészek által „Nyehó”-nak hívott kávéházban járt össze Szinyei Merse Pál vezetésével a Magyar Impresszionisták és Naturalisták Köre. A színházi és a filmes szakma is megtalálta a kávéházat: a New York asztaltársaságainak egyikéhez tartozott a később filmes világkarriert befutó Korda Sándor és Kertész Mihály is. Itt komponált többek között Kacsóh Pongrác és Huszár Jenő is. Itt indította el és szerkesztette Korda Sándor az első magyar moziújságot, a Pesti Mozit, amelybe Karinthy, Kosztolányi és Gábor Andor is írt. A közeli színházak társulatai itt tartották premier- és jubileumi bankettjeiket.

1947-ben a háborúban megsérült épületet bezárták. 2001-ben az olaszországi Boscolo csoport vette meg, teljesen felújította az épületet. Az épület ma szálloda, a földszinten pedig ismét kávéház működik. Az épület felújítását 2007-ben Europa Nostra medállal tüntették ki.