Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1991. október 27-én fejeződött be a Fiatal Költők Fesztiválja

"első ízben – de reméljük nem utoljára – ünnepelhették a szó hitelét"

Az 1991. október 25-27-e között tartották meg az első Fiatal Költők Fesztiválját. „Hogy éppen Dunaújvárosban kerül sor erre, annak – többek között – egyik oka, hogy néhány év óta olyan szellemi erők munkálnak itt (képzőművészet, zene, irodalom), amelyre lehetetlen nem odafigyelni.” A fiatal tollforgatók „nem kevesebbre vállalkoztak, mint arra: háromnapos fesztivált rendeznek városunkban, mintegy bizonyítva, hogy a ma fiatal alkotói is felelősséggel gondolkodnak irodalomról, művészetről, saját ügyeikről.”

A sokoldalú kulturális programokat kínáló fesztivált a Bartók Béla Művelődési Központban nyitották meg október 25-én este öt órakor, azonban több más helyszínen is voltak érdekességek. Szakmai konferenciákat és vitákat tartottak: „az érdeklődők és a fiatal költők a magyar költészet helyzetéről, a fiatal tehetségek lehetőségeiről vitatkoztak” a BMMK aulájában és a Művész Presszóban. Sok újonnan megjelent könyvet mutattak be szerzőik, dedikálásokat tartottak a három napban: többek között Weiner István mutatkozott be Betonsirályok című első verseskötetével, Léka Géza Amíg a szó megtalál és Oláh Zoltán A pillanat ravatalán című verseskötetével. Az Intercisa Múzeumban megtekinthetőek voltak Feltóti Sándor fotókiállítása és Tábori Csaba grafikusművész kamaratárlata (Intercisa Múzeumban); Kosztolányi György tárlata (Pizzeria étteremben); Baranyi Péter és Varga András fotótárlata (Vasmű Klubban).

Kiscsillag Söröző pódiumán felléptek a Quimby és a Palermo Boogie Gang; Hegedűs D. Géza színművész Verset mondok, mondj Te is című előadóest-sorozata volt látható, ahol pályakezdők is elmondhatták saját műveiket. Különböző színházi előadások is színesítették a műsorokat: ilyen volt Móder Rezső totális színháza, a Hejettes Szomjazók "operaelőadása" vagy a székesfehérvári Szín-Tér együttes „A híd áll...” című darabja, amellyel gróf Széchenyi István születésének kétszázadik évfordulójára emlékeztek. A rendezvényre meghívott vendégek között szerepelt Püski Sándor könyvkiadó, Csoóri Sándor és Bella István költők, folyóiratok szerkesztői és szerzői is (pl. Magyar Műhely, Holmi, 2000, Árgus, Élet és Irodalom, stb.).

A rendezvénysorozatot az október 27-én este hat órakor kezdődő gálaest zárta, amelyen a „háromnapos fesztivál legértékesebb produkcióit” láthatták az érdeklődők. 

Kapcsolódó linkek