Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1995. október 6-án halt meg Mándy Iván

"... azt hiszem, az ember nagyon keveset tudhat meg a másikról. Még önmagáról is."

Szinte Gábor festménye Szinte Gábor festménye "Miért írok?

Értük. A lerongyolódott házakért. A megvakult ablakokért. Az udvarokért. A gangokért. A porolórúdért. Az ecetfáért. A sötét kapualjért, ahova az Isten behúzódott."

(Válasz a Nappali Ház körkérdésér: „Miért ír Ön?” 1995)

 Mándy Iván nevét a Csutak és a szürke ló című regénye és a Kell egy csapat című novellája tette igazán ismertté, az utóbbiból a Régi idők focija című magyar film született 1973-ban. A film Budapesten játszódik, 1924-ben. Minarik Ede, mosodás (Garas Dezső remek alakítása) egyetlen szenvedélye a foci.

Arról álmodik, hogy csapata, a Csabagyöngye bejusson az első osztályba. Ezért a célért hajlandó lenne feláldozni mindent, amije csak van. De nincsen semmije, még játékosa is alig van. A csapat is csak olyan, mint a kor. De akkor is „kell egy csapat!” 1948-ban Baumgarten-, 1988-ban Kossuth-díjjal ismerték el munkásságát.

„Kész író lett volna indulásakor, mint némelyik méltatója feltételezte?... már fiatalkori novellái és kisregényei is jelezték, hogy nem a kortárs próza irányvonalát követi. Élményei Gelléri Andor Endre világát idézték, ám kifejezésmódjával nem követte kitűnő elődjét. Nem véletlenül járt a gimnázium helyett moziba, a film formanyelve döntő hatást tett rá. Ez már a Csőszházban is megfigyelhető.

Jó érzékkel írta róla könyvszemléjében Makay Gusz­­táv: „a mese szabályos filmtémává válik”. Ez akkor, 1944-ben nem minősült dicséretnek. Ma már nyilvánvaló, hogy Mándy egyebek mellett azzal hozott újat, hogy megvágta a cselekményt, értelmezésébe fokozottan vonta be az olvasót, elhallgatásával, sejtéseivel érdekeltté tette az értelmezés folyamatában.  … 

Az első író, aki megalkotta futballmítoszát, amelyről ma már könyvek íródnak. Egy csodálatos, pálya nélküli csapattal, a 33 FC-vel kezdődött, kapujában a legendás Zsák Károllyal, aki a legenda szerint pisztolyt tartott maga mögött, s ha potyagólt kapna… Az író tűvé tette a várost, de a „Harihárom” felszívódott. Aztán eljött a vasárnap, és a játékosok kifutottak az ellenfél pályájára, hogy kezdődjék a meccs.”

Rónay László: „Lehagyottak” in: Vígila 2010. július 519-528.

Kapcsolódó linkek