Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1924. január 25-én kezdődött az első téli olimpia

„Ez a hóborította előjáték minden tekintetben sikerült”

„A Mont-Blanc lábánál fekvő előkelő üdülőhely, Charmonix békés „telelői” 1924 január végén egy plakátra figyeltek fel, amely „Nemzetközi Téli Sporthetet” hirdetett. Önmagában az esemény is szenzációt sejtetett, de különös atmoszférát adott a havas-jeges versenyeknek, hogy a felhíváson olvasható volt a VIII. párizsi olimpiai játékokra való utalás és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság védnöksége.

A versenyzők és a nézők akkor még nem sejtették, hogy az első téli olimpia résztvevői voltak. A NOB már az alapító okiratában megemlítette a téli sportokat a javasolt műsorszámok között. Ebből azonban sokáig nem lett semmi, (...) Az 1924-es párizsi olimpia ismét aktuálissá tette a téli olimpia gondolatát, de a „lausanne-i urak” csupán annyit engedélyeztek, hogy Chamonix-ban nyílt téli sporthetet rendezhetnek, azonban ez hivatalosan olimpiai bajnokságnak nem tekinthető.

Végül 16 országból – néhány híján – 300 versenyző indult a francia üdülőhely rendezvényein, köztük 13 hölgy. Meglepő, hogy az addig tiltakozó északi országok valamennyien eljöttek és kitűnően szerepeltek (a 14 számból 9-et megnyertek!) (…) Szerencséjük volt a rendezőknek, az időjárással: az egy hét óta tartó alpoki esőzés a megnyitó előtti éjjel állt el és fagyott, így a jeges-sportok is színre léphettek. (…) Magyarországot négy síelő képviselte: Déván István, Háberi Aladár, Németh Ferenc és Szepes Béla. (…)

 

 

A versenyek befejeztével Coubertin úgy nyilatkozott: „Ez a hóborította előjáték minden tekintetben sikerült”. Egy év múlva a prágai 23. NOB ülésszakon a 62 éves elnök lemondott, de előtte még megszavaztatta, hogy fogadják el a Chamonix-i sportheteket az első téli olimpiának. A nyári játékoktól eltérően a téli olimpiákat arab számmal jelölik és csak akkor, ha ténylegesen megrendezték.”
 
(forrás: Takács Ferenc: A modern olimpiai játékok. Útmutató, 1997, 77-78.o.)

Kapcsolódó linkek