Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1904. június 2-án született Johnny Weissmüller

1932 és 1948 között 13 Tarzan filmben szerepelt az egykori úszóbajnok

Bár a magyar felmenőkkel is rendelkező Weismüllert elsősorban a Tarzan filmekből ismerjük, már azok előtt is népszerű volt – elsősorban a vízi sportot kedvelők körében. Ő volt az első a világon, aki 1 percen belül úszta le a 100 métert: 1922. július 22-én 58,26 másodperccel világrekordot tudhatott magáénak.

Úszókarrierje során 25 világcsúcsot állított fel, ötszörös olimpiai bajnok volt – s ezután még 23 film főszereplőjeként a mozivásznon is megjelent.

 

 

„...Szerencsére az Edward Rice Burroughs regényében megteremtette Tarzant, az őserdők fia alakját, melyet először 1918-ban Elmo Lincoln személyesített meg filmen, ismételten életre keltették mozivásznon. Williard Van Dyke rendező hangosfilmen is fel akarta újítani Tarzan történetét, ezért 150 jelentkezőt hívott össze Hollywoodba, hogy kiválassza közülük a neki legalkalmasabbat.

A választtás nem a 188 centiméter magas, 95 kilós Weiszmüllerre esett, mert túl magasnak találta. Mikor azonban megmondták neki, hogy a világhírű úszóról van szó, akkor észbe kapott és a mérsékelt színjátszói képességekkel rendelkező, vékony hangú Johnnyt szerepeltette, különös tekintette arra, hogy jódlizó képességével azóta is utólérhetetlen Tarzan üvöltését tudta hallatni.

1932 és 1948 között 13 Tarzan filmben szerepelt Johnny több rendező irányításával. A női és gyermek főszereplők változtak, de Csita a majom, és a Tarzan üvöltés maradt. 1958-ig még 10 más, többnyire őserdei – részint Acapulcóban készített – filmben volt még Johnny főszereplő...”

(forrás: Bárány István: Versenyben Tarzannal. Sport, 1984,12.o.)

Kapcsolódó linkek