Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1867. november 9-én elkezdődött Japánban a Meidzsi-restauráció

1968-ban, a restauráció 100. évfordulójára, Japán a világ harmadik gazdasági hatalma volt.
Japán  történelme során először 1543-ban lépett kapcsolatba a nyugattal. Az Edo-korban (1603-1868) tartva a politikai beavatkozásoktól és vallási tanításoktól, a sógunátus 1612-ben betiltotta a keresztény vallást és 1614-ben bezárta a kapukat a külföldiek előtt, kivéve néhány holland és kínai kereskedőt. Az ő működésüket egy kis szigetre, a Nagaszaki mellett fekvő Desimára korlátozták. A 18. század vége körül egyre erősödő nyomás nehezedett Japánra, hogy nyissa meg kikötőit a világ előtt. 1854. március 31-én Matthew Calbraith Perry amerikai sorhajókapitány az USA Haditengerészetének „fekete hajóival” belépett a Tokiói-öbölbe és rábírta a japánokat egy barátsági szerződés, a Kanagavai Egyezmény megkötésére az Amerikai Egyesült Államokkal.
 

A Meidzsi-restauráció legfontosabb reformjai:

  • a modern közigazgatási rendszer kiépítése (1871)
  • föld- és adóreform (1871-72)
  • kötelező oktatási rendszer kiépítése (1871)
  • általános hadkötelezettség (1873)
  • a szamurájok kiváltságainak eltörlése (1871)

 

A Kanagavai Egyezmény megnyitotta Japán kapuit a nyugat számára. Ezen események hatásaként növekedett a feudális berendezkedésű állam szociális és politikai alapjaira nehezedő nyomás. 1867-ben a Tokugawa-sógunátus összeomlott, és helyére a Meidzsi szövetségi kormány lépett 1868-ban. Japán megnyitotta kapuit a világ többi része előtt és megkezdte a nyugati kultúra adaptálását az ország gazdagítására és a katonai hatalom erősítésére folytatott iparosítással.

A Meidzsi Birodalom idején néhány évtized alatt több változás történt a nyugati mintájú fejlődésben, mint azelőtt évszázadokon keresztül – kialakult egy modern nemzet modern iparral, modern politikai intézményekkel és modern társadalmi berendezkedéssel.