Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1906. október 29-én született Weiner Tibor, a város első főépítésze

„Egy várost teremtett – s ez nem semmi” Finta József
A várost tervező csoport 1955-ben 
(középen Weiner Tibor) A várost tervező csoport 1955-ben
(középen Weiner Tibor)
„Dunaújváros/Sztálinváros a Szovjetuniót és Dél-Amerikát is megjárt várostervező, a Bauhaus egykori hallgatója, Weiner Tibor műve, a szocialista várostervezés és építés legfontosabb magyarországi példája. Az első ötéves terv (1950-1954) legnagyobb beruházása volt, s egyben az első kísérlet, amely során érintetlen területen építettek települést.”

A szocialista új-városok = Magyar építészet 6. A szecessziótól napjainkig.

Bp. Kossuth Kiadó, 2004. 111.p.

Weiner Tibor 1950 januárjától haláláig a város első főépítészeként, tanácselnök-helyettesként irányította az "első szocialista város" Sztálinváros tervezését és építését, sikerek és csalódások közepette.

„Bizony, súlyos ellentmondásokkal terhes volt az a kor, melyben ő helyi értelembe véve mindenképpen jelentős szerepet játszott. Mely szerepet örömmel vállalat, hiszen arról volt szó, hogy történelmileg hihetetlenül rövid idő alatt életteret kellett teremteni több tízezer, az ország minden szögletéből idesereglett új életet kezdő és jobb életet akaró ember számára. S mint az idealisták, ő is hitt a nehézségek legyőzésében, pedig eleinte a dolgok pusztán szakmai kihívásnak tűntek. S mert humanista volt, olyan várost akar építeni, melyben nincs kasztosodás, melyben minden lakónak közel azonos minőségű városias lét és környezet jut osztályrészül, melyben nincsen

a hagyományos értelemben vett belváros és külváros, sőt, a nőtt városokban megszokott városközpont sem. Ahol mindenkihez közel van az óvoda, az iskola, az élelmiszerbolt, az orvosi rendelő. Ideális várost akart.”

Pálfalvi János megnyitója Weiner Tibor 100. születésnapja alkalmából rendezett emlékkiállításon

„Weiner Tibor élhető, természet közeli urbanizációs koncepciót valósított meg, melybe ligetes, nyitott zöld tereket álmodott. A nagy művét, a főteret sohasem építhette fel, de a várost igen. Ebben élünk.”

Szabó Zsolt Róbert: A modernizmus – és egy város – kialakulása, Weiner Tibor alkotása (Dunaújváros)

= Dunaferr Műszaki Gazdasági Közlemények 2011. 2.sz. 99-106.p.

Kapcsolódó linkek