Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1927. október 4-én kezdték építeni a Rushmore-hegy emlékművet

14 évig készült a négy amerikai elnök portréja.
„Mount Rushmore a Fekete-hegységnek az a része, ahol négy amerikai elnök 18 méteres portréja van a kőfalból kivésve: George Washingtoné, Thomas Jeffersoné, Theodore Roosevelté és Abraham Lincolné. A szobrász – Gutzon Borglum – állítólag azért választotta ki Rooseveltet, mert a szemüveg kifaragását érdekes művészeti feladatnak tartotta. (…)

Az emlékmű eredetileg Doane Robinsontól, az itt született történésztől és publicistától származik. E látványosság megvalósításának célja az volt, hogy az óriási elnökszobrokkal megalkotják a „demokrácia szent helyét”. Borglum az alakokat először egészen derékig ki akarta bontani a sziklafalból.

Végül is jobb, hogy a fejekkel kezdte, hiszen tervét így sem tudta megvalósítani.” Amikor 1927-ben Borglum hozzáfogott a munkához, 56 éves volt: energiával teli, de nehéz volt vele együtt dolgozni. „Tőle származtak a tervrajzok; ő irányította a helyi kőfejtőket és munkásokat, akik a hatalmas fejek felületét dinamittal robbantották ki a sziklából, majd vésővel és kalapáccsal faragták ki, miközben ingatag, bizonytalan állványzatokon billegtek.”

A munka többször is félbeszakadt: viták alakultak ki Borglum és a nemzeti park vezetősége között, többször pénzhiánnyal küzdöttek, és a rossz időjárás is hátráltatta a haladást. Washington feje 1930-ra, Jeffersoné 1936-ra, Lincolné 1937-re és végül Roosevelté 1939-re készült el – mindegyik fej 18 m magas lett. Borglum 70 éves korában elhunyt – nagy művét befejezetlenül hagyva hátra. Fia, Lincol Borglum egy ideig folytatta a munkát, de 1941 októberére a pénzforrások végképp kimerültek: az emlékmű csaknem egy millió dollárt emésztett fel, de sosem készült el teljesen.

(forrás: A világ száz csodája. Magyar Kvklub, 1992, 178-179.o.)

Kapcsolódó linkek