Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

2006. október 22-én halt meg Mancs, a mentőkutya

Emlékére egy bronzból készült kutya-szobrot állítottak Miskolcon.

Szanyi Borbála szobra Mancsról Miskolcon Szanyi Borbála szobra Mancsról Miskolcon Miskolci Sátán Mancs 1994-ben született 11 testvérével együtt. A kis németjuhász kan kölyökről fél évesen kiderült, hogy diszpláziával küzd – azonban gazdája, Lehóczki László gondoskodásának köszönhetően egy éves korára meggyógyult. Szükség is volt a tökéletes egészségre, hisz a Spider Miskolci Speciális Mentőcsoport tagjaként „a hosszú évek során ez a kutya több ezer kilométert kutatott át élők, vagy áldozatok után, és már senki nem tudja megszámolni, hány ember köszönheti neki az életét.”

Nem csak Magyarországon segített eltűntek, katasztrófát szenvedtek keresésében, hanem külföldön is: többek között Salvadorban, Olaszországban, Indiában és Törökországban is. A nemzetközi hírnevet az 1999-es izmiti földrengés idején szerezte, amikor több nappal a katasztrófa után élve talált meg egy kislányt a romok alatt, s ezt a CNN televízió is bemutatta.

„Azóta Mancsból élő legenda lett. Pedig sokan nem is tudják, hogy a kutyanem csak a katasztrófák áldozatainak, de a gazdájának az életét is megmentette. Így volt ez az olaszországi sárlavina katasztrófánál, amikor hiába is küldte előre a gazdi Mancsot, a kutya megmakacsolta magát. A fejét rázta, prüszkölt, és nem engedelmeskedett a gazdája utasításának, és azon mesterkedett, hogy Lehóczkit is minél távolabb tartsa az üregtől. A gazdi talán néhány másodpercig úgy érezhette, hogy a kutyája cserbenhagyta, ám alig távolodtak el az üregtől, hatalmas robbanás rázta meg a környéket. Kiderült, hogy egy nyitva hagyott gázpalack szivárgott. Ha akkor Mancs engedelmeskedik, mindketten odavesztek volna...”

A mentések során Mancs és csapata gyakran került veszélyes helyzetbe, a mentőkutya többször is megsérült. Az egyik legkomolyabb balesete Törökországban érte, amikor a romok között egy vasrúd átszúrta a lábát: élete hátralevő részében fájdalmat okozott számára a mozgás. „Mancs azonban szinte az utolsó pillanatig dolgozott, hiszen a gazdája, Lehóczki László szerint ha nyugdíjazta volna, akkor ez a kutya abba belepusztul.” 2006-ban tüdőgyulladás következtében halt meg. Emlékére egy bronzból készült kutya-szobrot állítottak Miskolc belvárosában.

forrás: In memoriam Mancs