Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1957. október 24-én jelent meg először az Üst

1950. december 21-én jelent meg, Dunai Vasmű Építője néven jelent meg

„Szeretnénk tízezer tollal, tízezer ember ízlése szerint, tízezer problémáról és tízezer igaz szívvel írni.”

A Dunai Vasmű első üzemi lapja, amely egyúttal a városban rendszeresen megjelenő sajtó születésnapja is 1950. december 21-én jelent meg, Dunai Vasmű Építője néven. A „Dunai Vasmű építkezés 7. kockában”, vagyis az Ady Endre utca egyik házában működött a szerkesztőség.

A városi nyomda megépítésééig a fővárosi Szikra Lapnyomdában készítették el az újságot. 1954-ben kettévált a lap, az üzemi újság a Sztálin Vasmű Híradója nevet kapta. Az 1956-os események következtében majd egy évig szünetelt a lap kiadása. 1957. október 24-én jelent meg újra, Üst néven. 1966-ban az újság a Fejér Megyei Lapkiadó Vállalat gondozásába került. 1979-ben az újfajta nyomdászati technikák alkalmazása lehetővé tette, hogy bővüljön az újságban megjelenő témák palettája.

 

 

Megjelenése 20. évfordulója alkalmából a Dunai Vasmű KISZ Bizottságával közösen a szerkesztőség. „Riportr kerestetik” címmel vetélkedőt rendezett. Győztes az akkor 19 éves Pekarek János lett.

(Jubileumi riportervetélkedő a Dunai Vasműben. Dunaújvárosi Hírlap, 1974.05.17.8.p.)

Üst néven a lapot 1991. január elsejéiig adták ki, innentől kezdve a ma is ismert nevén, Dunaferrként él tovább.

(Sz.I.: A Dunai Vasmű Építőjétől : Hat évtized sajtótörténete. Dunaferr. 2010.06.18.25.sz., 22p.)

„A négyoldalas kis újság nemcsak a Vasmű dolgozóinak meglepetés, hanem nekünk is, a városi lapnak. Érdekes, színes, ötletes. Talán ez a három ilik rá a legjobban. Az újság igen sokoldalú, sok anyagot és széles területet ölel fel, mégis jó érzékkel válogatták össze az anyagot...Új laptársunknak kívánjuk, hogy sok sikert érjen el pályafutása alatt, legyen segítőtárs a munkában, jó barát, és törekedjen arra, hogy a dolgozók szeressék, megbecsüljék és minél többen olvassák.”

Szeretettel köszöntjük. Sztálinvárosi Hírlap, 1957.10.29. 84.sz.4.p.

Kapcsolódó linkek