Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1959. október 26-án volt a Kölyök című film díszbemutatója

A filmet tíz napig játszották Sztálinvárosban.

A vígjáték Sztálinvárosban játszódik, a címszereplő a Dunai Vasmű kotnyeles, szeleburdi fiatal munkáslánya. Kölyök szerepét Töröcsik Mari játssza, főbb szerepekben a kor legtehetségesebb színészeit Szabó Gyulát, Zenthe Ferencet, Bessenyei Ferencet, Rajz Jánost, Suka Sándort, Szirtes Ádámot sorakoztatja fel az 1959-ben készült fekete-fehér film. A kedves komédia rendezője Szemes Mihály, forgatókönyvírója Markos Miklós és Palásthy György, zeneszerzője Petrovics Emil.

A Kölyök című film bemutató díszelőadását október 26-án este hat órakor tartották a Dózsa Filmszínházban. Az előadást ankét követte, amelyen részt vettek a Kölyök főszereplői. A filmet tíz napig játszották Sztálinvárosban.

„Élt itt egy leány 5-6 évvel ezelőtt. Ez a kislány nagyon ügyetlen volt, és sok küszködés, kaland után vált emberré. Az ő kalandjai elevenednek meg majd a film kockáin. Bizakodó hitével, minden sutaságával és minden naivságával, de rokonszenves, bájos őszinteségével áll majd előttünk annak a Kölyöknek az alakja akiből olyan sok volt és van ebben a tarkán kavargó, épülő városban....A kislány valóban létezett és az alapötlet is az ő sokszor naiv és kusza naplójegyzeteiből született.”

Megkezdték a „Kölyök” c. film forgatását Sztálinvárosban = Sztálinvárosi Hírlap, 1959. július 17. 5.p.

„A témájukból adódóan nem volt sem céljuk, sem feladatuk hatalmas társadalmi mondanivalójú filmet írni.”

Új vígjáték – új kezdeményezés = Sztálinvárosi Hírlap, 1959. 10.27.5.p.

 

„Filmművészetünk pillanatnyi helyzetében többet jelent a Kölyök, mint egy sikeres filmet. Érv és dokumentum abban a vitában, amely a magyar film jövendő útját kívánja egyengetni...erényeiben megcsillan a jövő, a filmvígjáték járható útja...”

Bán Róbert: Kölyök= Népszabadság, 1959. 11.04.9.p