Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1984. július 26-án halt meg George Horace Gallup

Hazánkban 1990-ben indult meg a Magyar Gallup Intézet működése.

A Gallup közvélemény-kutató alapítója újságíróként, szerkesztőként dolgozott és tanított, mikor 1932-ben New Yorkba költözött, ahol egy reklámügynökségnél lett a kutatási csoport igazgatója lett. Ez évben felesége édesanyjának végzett egy kutatást, aki Iowa egyik irányító szervénél kívánt (szavazás alapján megválasztott) pozíciót betölteni – és bár kevés eséllyel indult, sikerült neki, s ezzel Gallup érdeklődése a politika iránt is mélyült.

1935-ben megalapította a közvélemény-kutatással foglalkozó Gallup Inc.-t: Gallup célja az volt, hogy az emberek véleményét viszonylag objektív módon legyenek képesek felmérni (interjúval).

1936-ban már országos hírű lett: 50 ezer megkérdezett ember véleménye alapján sikerült pontosan előre jelezniük, hogy Franklin Roosevelt le fogja győzni Alf Landont az elnökválasztáson. Véleményük szöges ellentétben állt a széles körben elismert Literary Digest magazin állásfoglalásával szemben, amely két millió ember visszaküldött kérőíve alapján Landon győzelmét jósolta meg.

Ezzel nem csak sikerült egy ilyen fontos eseményt előre „megmondani”, de az egyik legnagyobb riválist is legyőzni. 1936-2008 között híres volt pontosságától: egy kivéltével minden elnökválasztás nyertesét meg tudta „jósolni”. 12 évvel később érte a legnagyobb szégyen az intézetet: úgy gondolták, Thomas Dewy legyőzi majd Harry S. Trumant az 1948-as elnökválasztáson – Gallup a tévedés okát abban látta, hogy a kutatást három héttel a választás napja előtt lezárta. 1947-ben elindította a Gallup International Association-t, a közvélemény-kutató intézmények nemzetközi egyesületét; 1948-ban pedig Claude E. Robinsonnal megalapította a Gallup and Robinson-t, egy reklámkutató céget. 1958-ban minden közvélemény-kutatással foglalkozó tevékenységét a Gallup Organization alá gyűjtötte össze.

Elsősorban politikai, szociális, gazdasági kérdésekben kérte ki a lakosság véleményét különböző szervek, intézmények, cégek és vállalatok megbízására. 2005-ben vette kezdetét a “World Poll”: egy több mint száz, mindenféle témakört érintő kérdőíveket töltetnek ki emberekkel 160 országból (így reprezentálva a föld lakosságának 98%-át).

Egy-egy országban átlagosan 1000, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt lakost kérdeznek meg – személyesen vagy telefonon. Ma már 30 intézete van szerte a világban. Hazánkban 1990-ben indult meg a Magyar Gallup Intézet működése.

Kapcsolódó linkek