Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1994. február 12-én lopták el Munch A sikoly című képét

A híres festményt 250 ezer angol fontért próbálták eladni a tolvajok – az ügyben nyomozó két rendőrnek.

Edvard Munch norvég festő 1893 és 1910 között négy festményt készített A természet sikolya című sorozat keretében (A sikoly néven váltak ismertté). A történetük során több alkalommal is ellopták egy-egy változatát, és ezen lopások alatt meg is sérültek.

 

1994 tavaszán, éppen a norvég Lillehammer városában megrendezésre kerülő téli olimpia megnyitójának napján két maszkos férfi betörte az oslói Nemzeti Galéria egyik ablakát, megragadták Munch híres festményének itt őrzött változatát (ez az 1893-ban készült festmény több mint 55 millió dollárt ért akkor) – és kevesebb mint egy perc múlva már távoztak is. Egy kis üzenetet hagytak a helyszínen, azzal a szöveggel, hogy „Köszönjük a gyenge biztonsági rendszert.”

 

A rablást egy biztonsági kamera is rögzítette. A norvég rendőrség, valamint a Scotland Yard álruhás nyomozói három hónap múlva meg is találták A sikoly-t egy dél-norvégiai hotelben, amelyen csak kisebb sérülések keletkeztek. Négy férfit ítéltek el a lopásért.

 

A sikoly négy változata: az elsőt 1994-ben, a másodikat 2004-ben lopták el A sikoly négy változata: az elsőt 1994-ben, a másodikat 2004-ben lopták el Az oslói Nemzeti Galéria Az oslói Nemzeti Galéria

 

Az 1910-ben készült változatot 2004 augusztusában lopták el fényes nappal: az oslói Munch Múzeumba maszkos emberek törtek be, és ellopták Munch másik, Madonna című alkotásával együtt. Két évvel később a norvég rendőrség bejelentette, hogy mindkét festményt megtalálták. A lopások hatására a Munch Múzeumot több hónapra bezárták, hogy felújítsák a biztonsági rendszerét.

Kapcsolódó linkek