Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1920. augusztus 16-án született Charles Bukowski

"Hát, az élet nehéz mindenkinek, de azért vannak jó pillanatok."

Charles Bukowski stílusát alapvető közvetlenség és a szabványszerű formai megoldásoktól való szigorú elzárkózás jellemzi. Hihetetlenül termékeny író volt, műveinek egy részét kéziratban szétküldte különféle kiadóknak, és sosem kerültek elő. Szabad formátumú, erős, fanyar humorú, és fájdalmasan őszinte író. ... Életközege volt a csavargók, a prostituáltak, az utca népének mindennél átmenetibb és mindennél állandóbb világa. Nyelve az utca költészete, őszintesége a részeg hajnaloké, a másnapos borongásé.

„ Néha rám jön, hogy nem igazán tartozom ehhez a világhoz.(…) Mondhatom, nem szeretem az embereket, tényleg feszültté válok a közelükben. Csak ültem a régi lakomban a nyitott ablak előtt, gépelgettem és a járdán elhaladó embereket bámultam. És belefoglaltam őket a munkáimba…” – avatta be a „nagy íróvá” válás műhelytitkaiba 1976-ban a Rolling Stone magazin riporterét, Glenn Esterly-t.

Charles Bukowski Németországban született 1920-ban. Hároméves korában szülei magukkal vitték az Egyesült Államokba. Los Angelesben nőtt fel szegénysorban. Hosszas sodródás után élete nagy részét San Pedróban töltötte. Bukowski gyermekkorától kezdve írt, első novellája huszonnégy éves korában jelent meg. Verseket csak harmincöt évesen kezdett közölni. Bukowskit többnyire a beat-generáció tiszteletbeli tagjaként említik, bár sosem volt kapcsolata sem Jack Kerouackal, sem Allen Ginsberggel, sem a többi „beat” íróval.

Kapcsolódó linkek