Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1596. január 28-án halt meg Francis Drake

Magellán után másodikként ő kerülte meg a Földet

Francis Drake 1577 decemberében kezdődő utazásának célja nem a Föld körbehajózása, hanem Amerika csendes-óceáni partvidékének feltérképezése és az ottani spanyol kolóniák kirablása volt, ám az út eseményei és a kontinens fekvése utóbb rákényszerítették Drake-t a nevezetes tett végrehajtására.

A híres kalóz a csendes-óceáni kalózhadjárathoz összesen öt hajót kapott. 1577. december 13-án Francis Drake kihajózott a, hogy aztán három évvel később, az egész világ megkerülésével térjen vissza. Dél-Amerika partjainál a legénység soraiban zendülés tört ki, az egyik hajó visszafordult, a hideg tél és a Magellán-szorosban tomboló viharok pedig a többi vitorlást is komolyan megrongálták.

1578 szeptemberében a Golden Hind nevű vezérhajóval arra kényszerült, hogy egyedül folytassa útját a Csendes-óceánon. Drake elsőrangúan hajtotta végre küldetését, végigrabolta a mai Chile és Peru területén található spanyol kolóniákat, portyázásai során pedig két kincsekkel megrakott hajót is elfogott. Mindeközben az amerikai kontinens nyugati partvonalát is feltérképezte és egy alkalmas öbölben – talán Kaliforniában vagy esetleg Vancouver környékén –, Nova Albion néven kolóniát alapított.

A Golden Hind 1579–80 során bejárta az indonéz szigetvilágot, és a Jóreménység foka, majd Sierra Leone érintésével – majdnem három év után – 1580. szeptember 26-án, 59 tengerésszel a fedélzetén visszatért Plymouth kikötőjébe. A sikeres útnak köszönhetően a kalóz 1581-ben lovagi címet kapott, miközben a királynő kegyencei közé fogadta, és számos birtokkal és tisztséggel halmozta el.