Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1967. augusztus 22-én halt meg Gregory Pincus

Az amerikai biológus a fogamzásgátló tabletták egyik felfedezője volt.

Gregory Goodwin Pincus amerikai kutató, biológus már karrierje elején foglalkozott a hormonális biológiával és a szteroid hormonokkal. Mezőgazdászként különösen érdekelte a hormonok az emlősök szaporodására kifejtett hatása. Első felfedezésére hamar sor került: 1934-ben képes volt nyúl petesejtek in vitro megtermékenyítésére. Módszere a „Pincogenesis” néven vált ismertté, ugyanis más kutatók nem tudták ugyanazt az eredményt elérni, mikor megpróbálták megismételni a kísérletét. Pincus ekkor kezdett ismertté válni, ám megítélése nem volt pozitív: úgy gondolták, ez az első lépés az embereken végzett hasonló kísérletek felé.

 

1944-ben egyik megalapítója volt a masssachusets állambeli Worcester Foundation for Experimental Biology nevű intézetnek. Kutatásokat folytatott a hormonok és egyes betegségek közötti kapcsolat feltárására, mint a rák, szívbetegségek, skizofrénia. Pincus továbbra is érdeklődött az emlősök szaporodása iránt, és a meddőséget kezdte kutatni. Az 1950-es években anyagi támogatást is kapott a hormonális fogamzásgátlással kapcsolatos kutatásaihoz, amelynek eredményeként megszületett a fogamzásgátló tabletta, más néven a pirula (Enovid). Később a tabletta módosításokat igényelt: egyrészt más hatóanyagok kerültek bele a hatékonyság növelésére, másrészt igyekeztek kiszűrni a hormonális gyógyszer mellékhatásait.

 

A születésszabályozás, más néven fogamzásgátlás története az ókori Egyiptomba nyúlik vissza, és az évszázadok folyamán számos módszert fejlesztettek ki a nem kívánt terhességek elkerülésére. A 20. század közepén született meg az egyik leghatékonyabb megoldás, a tabletta. Az 1940-es években Russel E. Marker a mexikói őserdőkben vadon növő jamszgyökérből kivont egy dioszgenin nevű anyagot, és „viszonylag egyszerű eljárásnak alávetve sikerült azt progeszteron női nem hormonná alakítania” (egy év alatt három kilogrammot). Marker Syntey néven társaságot alapított találmányának hasznosítására. 1951-ben a cég egyik munkatársa egy olyan vegyületet állított elő, amely „hormon szájon át szedve sokkal hatékonyabb, mint a természetes emberi progeszteron. Az új anyagot négy kutatónak küldték meg, köztük Gregory Pincusnak, a Worcester Foundation for Experimental Biology biológusának, aki hamarosan megállapította, hogy az anyag gátolja az ovulációt.”

 

„Pincus eredetileg nem a születésszabályozásra alkalmas szert szándékozott előállítani, de a munkájában rejlő lehetőségeket hamar felismerte Margaret Sanger.” Ő „szerezte meg a gazdag Katherine McCormick támogatását, ő 115 ezer dollárt szerzett Pincusnak és munkatársainak – a Worcester cégnél dolgozó Min-csue Csang doktornak és John Rocknak, a Harvard Egyetem nőgyógyász professzorának, hogy kidolgozzák a hatékony hormonális születésszabályozás eszközét. […] A szert először kisszámú emberi önkéntesen próbálták ki Bostonban, de a körülményeket távolról sem találták megfelelőnek; […] 1955-ben Puerto Rico Rio Pedras nevű városának szegényein próbálták ki. […] 1957-re az Egyesült Államok Élelem- és Gyógyszerhivatala jóváhagyta a noretindrelnek mint menstruációszabályozónak, két évvel később pedig mind szájon át szedhető fogamzásgátlónak használatát.”

(forrás: Az orvoslás története. Medicina, 1993, 148-149.o.)

 

A hatékony fogamzásgátlás megszületése nem csak a nők, a családok életét változtatta meg, hanem az egész társadalomét. Bár elfogadásával, alkalmazásával kapcsolatban voltak - és néhol még ma is vannak gondok (gyakran vallási indokok – többek között XII. Pius és VI. Pál pápa is ellenezte a nem természetes fogamzásgátlási módszert), a mai napig ez az egyik leghatékonyabb születésszabályozási módszer.

Kapcsolódó linkek