Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1519. június 24-én halt meg Lucrezia Borgia

Rossz hírét erősítette Victor Hugo regénye és Donizetti operája is.

Bartolomeo Veneto: Flóra című festménye.
Sokáig úgy vélték, Lucreziat ábrázolja Bartolomeo Veneto: Flóra című festménye.
Sokáig úgy vélték, Lucreziat ábrázolja
Lucrezia a befolyásos Borgia családba született: apja Rodrigo Borgia (1492-től VI. Sándor pápa), bátyja Cesare (akit apja papi pályára akart terelni, azonban inkább katonának született) volt. Élete során mindkét férfi komoly hatalmi harcokat folytatott, amelyekhez gyakran őt is felhasználták, érdekházasság útján. Alig volt 13 éves, de már kétszer volt eljegyezve.

 

VI. Sándor pápa, hogy megnyerje magának a Sforza családot (I. Ferdinánd nápolyi király ellenében), 13 éves lányát hozzáadta Pesaro urához, Giovanni Sforza-hoz. Két évvel később a szövetség fontosságát vesztette: így ki akarta végeztetni Giovannit, hogy lánya egy újabb, politikai előnyökkel kecsegtető házasságot kössön. Azonban a férj még időben Rómába szökött, és hosszas viták után a házasságukat érvénytelenítették. Ezután egy időre a lány egy közeli kolostorba vonult vissza, ahol azonban szeretője lett, és teherbe esett.

 

Lucrezia 17 éves (és várandós), amikor másodjára is házasságra kényszerül: férje a vele egykorú aragóniai Alfonz (II. Alfonz nápolyi király törvénytelen fia) lett. Házasságuk boldog volt, de nem tartott sokáig: Alfonz családja kiesett VI. Sándor kegyeiből, és (bár a pápa biztosította a fiatal férjet arról, hogy személye még mindig fontos) Alfonz érezte, hogy nincs biztonságban. Ez idő alatt nagy titokban megszületett Lucrezia fia, Giovanni. A 19 éves fiatalasszony megkapta Spoleto és Foligno városát, amelyet sikeresen tudott egyedül kormányozni, és néhány hónap múlva megszületett első közös gyermekük is. Nem sokkal később Alfonzot egy nap Lucrezia bátyjának Cesare-nak emberei megtámadták és súlyosan megsebesítették, és később Cesare fejezte be a munkát, és megölte sógorát.

 

Rodrigo ezután még magasabb pozícióban szerette volna látni lányát: uralkodói férjet keresett neki. Cesare azonban úgy döntött, saját provinciájának szomszédságából választ – így lett Lucrezia Borgia harmadik férje Alfonz d'Este, Ferrara hercege. Házasságuk boldog volt Ferrarában, négy közös gyermekük született, a nőt tisztelet övezte itt. 1519-ben megszületett ötödik gyermeke; Lucrezia pedig gyermekágyi lázban 1519. június 24-én meghalt.

 

Lucrezia Borgia különösen szép és művelt nő volt. Akár boldogan is leélhette volna életét, ha apja nem egy pápa, bátyja pedig nem egy ambiciózus katona. A történelem során mégis inkább hírhedt, mintsem híres itáliai hercegnő volt, akiről már életében rosszindulatú pletykák keringtek (többek között férjei halála, vélt vagy valós bűnös kapcsolatai miatt). Ezt a rossz képet erősítette még Victor Hugo Lucrezia Borgia c. regénye, amelyből Gaetano Donizetti azonos című operája is született.

Kapcsolódó linkek