Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

Május 10-e a mentők napja Magyarországon

1887-ben e napon alakult meg az Országos Mentőszolgálat elődje

„1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére. A mentés ügye 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt, akkor jött létre az Országos Mentőszolgálat és ez által a mentés állami feladattá vált. Napjainkban az Országos Mentőszolgálat irányítja a különböző mentőszervezetek működését, szakembereket képez, valamint országszerte oktatja az oxyológiát, azaz a mentéstant. Május 10-ét a szolgálat születésnapjává nyilvánították, ekkor ünnepeljük a MENTŐK NAPJÁT Magyarországon. Ezen a napon kitüntetéseket, pénzjutalmakat adnak át az életmentésben élenjáró orvosoknak, mentősöknek, egészségügyi dolgozóknak”

forrás: A mentők napja Magyarországon (jelesnapok.oszk.hu)

 

1948-ban, az alakulás évében az OMSz 76 db mentőállomással, 359 dolgozóval és 134 db mentőkocsival rendelkezett. Ma már országszerte 230 mentőállomás működik, és ezekben 7000 mentődolgozó tevékenykedik. 1958-ban megalapult a légi Betegszállító Csoport, amely a légi mentést ettől kezdve már szervezeti formában végezte. Jelenleg az országban hét légi mentőállomás működik: Miskolcon, Budaörsön, Pécs-Pogányban, Balatonfüreden, Szentesen, Sármelléken és Debrecenben. Rohamkocsik (és gyermek rohamkocsik), mentőkocsik, esetkocsik, mentőhelikopterek és mentőmotorok – egyre több járműtípus áll a mentőszolgálat rendelkezésére, hogy a lehető leghatékonyabban menthessenek életeket.

 

A mentők, mentősök különböző módon igyekeznek felhívni a figyelmet magukra, munkájukra, az életmentés fontosságára: programokkal, bemutatókkal, felvonulásokkal, nyílt napokkal, stb.. Az OMSz Alapítvány egy rövid, ismeretterjesztő videót készített Tartsd életben! címmel, amely az újraélesztést mutatja be. Számos könyv és hosszabb-rövidebb dokumentumfilm mutatja be a a mentősök, a mentőállomások.

Kapcsolódó linkek